Voldoendes halen in je toetsweek: 6 handige tips

Ben jij al druk aan het leren voor de toetsweek? Of moet jij last minute alles nog leren? Wat het ook mag zijn, wij hebben een paar handige tips die je kunnen helpen bij het leren voor een toets. Zo haal jij de komende toetsweek chill die voldoendes!

toetsweek leren

Stap 1 Maak een studieplan

Bepaal hoeveel tijd je hebt voordat de toets plaatsvindt en hoeveel tijd je per dag of per week kunt besteden aan leren. Pak een paar stiften. Kies voor elk vak een kleur. Kleur in je agenda per dag een blok of blokken leertijd voor een vak of een aantal vakken. Plan ook pauzes tijdens het leren! Bekijk je studieplan. Heb je per vak genoeg tijd om te leren? Dan kun je naar de volgende stap.

Stap 2 Gebruik een samenvatting

Maak zelf een samenvatting van de stof of gebruik bijvoorbeeld een perfecte samenvatting van Samengevat. Met een samenvatting leer je alleen wat je echt moet weten!

Stap 3 Kies een leertechniek

Kies voor een bepaalde leertechniek. Bijvoorbeeld leren met flashcards of leren met de Pomodoro-techniek. Door een techniek te kiezen breng je structuur aan tijdens het leren. En je houdt overzicht wat je al weet en wat je nog moet leren.

Stap 4 Maak een spiekbrief

Maak een spiekbrief met informatie die je moeilijk kunt onthouden. Een spiekbrief moet heel klein zijn, dus wees kort en bondig. Een spiekbrief hoeft niet alleen uit woorden te bestaan, maar je kunt ook tekeningen maken of bijvoorbeeld een mindmap. Ook kun je ezelsbruggetjes gebruiken. We raden je niet aan het briefje ook te gebruiken. Op spieken op je examen staan hoge sancties. Maar het maken van een spiekbrief helpt wel bij het leren!

Stap 5 Oefen met oude toetsen en examens

Het maken van oude toetsen of examens helpt om te zien hoe goed je het materiaal begrijpt en om te oefenen met het soort vragen dat je kunt verwachten op de toets. Met de Examenbundels kun je niet alleen oefenen met oude examenopgaven, maar krijg je ook uitleg en uitwerkingen per opgave.

Stap 6 Vraag om hulp als het niet lukt

Als je ergens niet uitkomt of iets niet begrijpt, vraag dan om hulp. Dit kan bijvoorbeeld bij een leraar, een klasgenoot, vriend of vriendin of je ouders.

Met deze tips ga jij vlammen de komende toetsweek. Op naar die voldoendes!