Leren voor je schoolexamen of eindexamen met flashcards #hoedanprecies

Met flashcards kun je je goed voorbereiden op je schoolexamens en centrale examens. Maar hoe leer je nou het beste met flashcards? Wij leggen het je stap voor stap uit in dit artikel.

flashcards-examenbundel-examenvoorbereiding-leerstrategie-geschreven-leren-slagen-eindexamen

Hoe leer je het meest effectief met flashcards? Met het Leitner systeem!

Zelf schrijven: als je zelf schrijft, onthoud je beter dan wanneer je typt. Echt, heus waar. Dat is wetenschappelijk meermaals bewezen. Je schrijft aan de voorkant een vraag, definitie of woord en aan de achterkant het antwoord. Daarnaast is het ook leuk om flashcards te maken. Bestel deze complete set flashcards, gebruik verschillende kleuren markers en maak ze helemaal van jou.

Leren & herhalen: Ga de flashcards leren. Het liefst met behulp van het Leitner systeem. Begin de eerste dag met het leren van alle flashcards (= Box 1), dit blijf je elke dag herhalen zolang er kaarten in zitten. Ken je er één? Dan gaat hij naar ‘Box 2’ (of stapel 2, zo je wilt). Deze flashcards leer je om de twee dagen. Ken je er één uit Box 2? Dan gaat hij naar Box 3. Deze leer je om de vijf dagen. Heb je er één fout uit Box 2 of 3? Dan gaat hij weer terug naar Box 1.

Droppen: Ken je de flashcard na 5 dagen nog steeds? Dan verdwijnt hij helemaal uit de stapel die je moet leren. Kortom: die stapel wordt steeds kleiner.

Tot slot...
Er zijn heel veel tips en trucs om je examens te overleven, maar uiteindelijk heeft iedereen zijn eigen methodes die werken. Als je geen idee hebt hoe je het moet aanpakken: probeer het Leitner systeem eens en kijk of het werkt voor jou. Je kunt het ook gedeeltelijk doen; het is maar net wat jij fijn vindt. Heb je door de jaren heen een fantastische strategie ontwikkeld die je altijd achten oplevert? Vooral volhouden! Wat je ook doet, begin in ieder geval op tijd. Dat is een gouden tip voor iedereen.