Voorkom afleiding tijdens het leren met de pomodoro-techniek

Ben je tijdens het studeren snel afgeleid? Kun je je niet goed concentreren en stel je het leren vaak uit, om andere dingen te gaan doen? Met de pomodoro-techniek ben je eenvoudig in staat om effectief te studeren. Je leert méér in minder tijd. En houdt dus tijd over voor leuke en interessante activiteiten in je vrije tijd. Dankzij deze veelgebruikte methode kun je je beter concentreren en houd je het studeren langer vol. Met als uiteindelijk resultaat dat je goede cijfers op je examen haalt!

pomodoro-timer-techniek-methode

Pomodoro-techniek: leermethode vernoemd naar een kookwekker in de vorm van een tomaat

Pomodoro betekent in het Italiaans ꞌtomaatꞌ. De pomodoro-techniek is uitgevonden door de Italiaanse student Francesco Cirillo, die tijdens het leren voortdurend was afgeleid en geen rust kon vinden om te studeren in zijn drukke omgeving. De methode ontleent zijn naam aan de kookwekker die hij gebruikte om doeltreffender te studeren. Deze kookwekker had de vorm van een tomaat, die hij opdraaide tot 25 minuten om dan vol aan de slag te gaan tot de timer afliep. Francesco Cirillo gunde zichzelf vervolgens 5 minuten pauze. Na 4 blokken van 25 minuten studeren (met steeds 5 minuten pauze), volgde een rustmoment met 25 minuten pauze en ontspanning.

Beter concentreren, betere planning en meer voldoening van het studeren

De pomodoro-techniek helpt je om je grote taak (bijvoorbeeld het leren van alle examenstof) op te delen in kleinere, hapklare brokken. Je kunt je hierdoor beter focussen, concentreren en motiveren. Je hebt een beter overzicht van je planning, je werkt gestructureerd, je versimpelt complexe taken én je haalt meer voldoening uit je studeertijd. Kortom: je studeert slimmer en doeltreffender en je neemt de examenstress bij je weg.

Pomodoro Timer: add-on, app of video?

Voordat je begint met leren, dien je de noodzakelijke materialen bij de hand te hebben. Naast bijvoorbeeld boeken, pen en papier heb je een pomodoro-tool of pomodoro timer nodig:

  • Een pomodoro add-on instellen voor je internetbrowser. Deze verschijnt rechts bovenin het scherm. Klik erop en de 25 minuten gaan in.
  • Een pomodoro-app voor Apple of Android op je smartphone of tablet installeren.
  • Een pomodoro-timer in de vorm van een video. Vaak bevatten deze video's muziek of achtergrond geluid die stimulerend kunnen werken voor je productiviteit. Examenbundel heeft verschillende timers ontwikkeld.

Pomodoro Timer zonder muziek

Pomodoro Timer met muziek

Pomodoro Timer met omgevingsgeluid

Je weet precies wat je moet doen en wanneer je mag stoppen met studeren

Met het gebruik van de effectieve pomodoro-techniek heb je maximale aandacht op de taken die je gedaan wilt hebben. Het is een ideale methode als je om de haverklap afgeleid bent, je tegen de hoeveelheid examenstof opziet en je je er moeilijk toe kunt zetten om te beginnen met leren. Je weet aan de hand van de kleine taken precies wat je moet doen én je weet wanneer je mag stoppen. Omdat je altijd een pauze in het vooruitzicht hebt, is het gemakkelijker om je tijdens de pomodoro niet te laten afleiden of verleiden tot een andere bezigheid.

Wacht tot de pauze om koffie of thee te drinken. Gebruik altijd de kookwekker of tomato-timer, zodat je je aan het tijdschema kunt houden. De kracht van deze leermethode schuilt juist in het strak hanteren van de verschillende tijdblokken. Sla geen pauze over, ook niet als het een keer niet zo lekker gaat. Geef nooit op. Het vraagt soms enig doorzettingsvermogen om de smaak te pakken te krijgen en daarmee de goede resultaten zichtbaar te maken.