Relaxen om beter te leren - 6 handige tips

We kunnen er niet omheen. De eindexamenperiode is voor veel mensen de meest intensieve periode van hun leven als het gaat om school en werk. Net jammer als deze periode er voor jou aan zit te komen. Daarnaast is er in deze terror-periode ook altijd een stemmetje dat zegt dat je het niet gaat halen. En een herexamen is ook niet iets om naar uit te kijken. Je wilt gewoon meteen na je laatste toets het vliegtuig instappen en ergens in de brandende zon van je welverdiende cocktail genieten (de virgin versie natuurlijk;)).

Leerling examen oefenen relaxen sporten

De meeste leerlingen hebben last van examenstress. Die stress kan je voorkomen door ‘m te chillen en door tactisch te werk te gaan.

Vlug een paar tips om te relaxen:

  1. Op tijd naar bed. En met op tijd bedoelen we voor 23.00 uur in je bed liggen… zonder telefoon.
  2. Blijven sporten. Als je beweegt worden je hersenen gevoed met voedingsstoffen. Die hebben ze nodig als jij keihard aan het bikkelen bent!
  3. Jezelf belonen na een harde werkdag met een stuk taart, een serie, een game, of gewoon buiten hangen.
  4. Gezond eten. Met een banaantje in de ochtend kom je niet weg. Groene groentjes bij je avondeten is het echte werk!
  5. Blijven relativeren: ‘Stel, ik haal het niet, dan is dat niet het einde van de wereld.’ En geloof ons, het is écht niet het einde van de wereld!
  6. Voor je gaat leren, eerst een ademhalingsoefening doen om je hersenen de ruimte te geven om te denken. Probeer maar eens… het is toch best wel lastig!

Als je de stress een beetje hebt weten onderdrukken, kun je beter leren. Bijvoorbeeld met behulp van flashcards. Zodat je die cocktail in de zon ook echt verdient en je eindelijk kunt gaan doen wat je zelf wil: de wereld rond, ondernemen, werken of meteen lekker door met je vervolgopleiding!