Vet goede penne pesto

Wist je dat je hersenen voor ongeveer 60% uit vet bestaan? Niet zo vreemd dus dat gezonde vetten essentieel zijn om goed te kunnen leren en studeren. Dit dinerrecept van @voedingsmama bevat vette vis, walnoten én olijfolie: alle drie gezonde bronnen van vet, die een bewezen gunstig effect hebben op ons brein! Daarnaast is dit gerecht gewoon heel erg lekker.

Meer voedingsinspiratie? Check ook dit brein-ontbijtrecept of deze powersnack voor tijdens het leren!

Vet goede penne pesto met zalm

Penne pesto met zalm

Deze maaltijd bevat veel gezonde vetten, waardoor je de avondmaaltijd afsluit met een voldaan en verzadigd gevoel. Combineer met voldoende groente en maak een dubbele portie. Dan heb je direct je lunch of diner voor morgen klaar!

Ingrediënten (voor 2-3 personen):

  • 100-150 gram volkoren spelt- of rijstpenne
  • 75 gram rucola (of basilicum; of een mix van de twee)
  • circa 80 ml extra vierge olijfolie
  • handje walnoten (circa 50 gram)
  • 100 gram pecorino of parmezaanse kaas
  • Sap van een ½ citroen
  • 100 gram gerookte (wilde) zalm
  • Groente naar keuze, bijvoorbeeld: 1 gewokte courgette, 1 bakje cherrytomaatje, flinke hand gemengde sla, rauwe worteltjes
  • (Keltisch) zeezout naar smaak
  • Optioneel: geroosterde pijnboompitten, geraspte Parmezaanse kaas

Hoe maak je het?

  1. Kook de pasta gaar volgens de verpakking. Maak in de tussentijd de pesto. 
  2. Mix eerst de rucola met de olijfolie en het sap van de citroen in een keukenmachine, notenhakker of blender. 
  3. Snijd de kaas in grove stukken en voeg dit samen met 1 handje walnoten toe aan het rucolamengsel. 
  4. Mix tot een gladde massa en breng op smaak met wat (Keltisch) zeezout. Voeg eventueel wat olijfolie toe om de pesto de gewenste consistentie te geven.
  5. Optioneel: snijd een courgette in stukje en wok deze in ongeveer 15-20 gaar in een beetje olijfolie. En rooster een handje pijnboompitten op lage temperatuur in een droge koekenpan (schud regelmatig en let op dat de pitjes niet verbranden).
  6. Snijd de gerookte zalm in snippers.
  7. Giet de pasta af. 
  8. Meng de pesto door de pasta en voeg eventueel wat olijfolie toe als de pesto te droog is.
  9. Strooi de groente naar keuze, zalmsnippers en pijnboompitten over de pasta heen.


Over voedingsmama
Een optimaal voedingspatroon voor het hele gezin. Dat is de missie van (kinder)voedingscoach en orthomoleculair adviseur Josanne Witjes. Middels persoonlijke begeleiding, cursussen en workshops helpt ze jong en oud in hun zoektocht naar hoe gezond eten lekkerder wordt, gezellig blijft en in te passen is in de dagelijkse routine! Meer weten? Volg @voedingsmama op Instagram of ga naar www.voedingsmama.nl.