Kies de studie die bij jou past! Maar... hoe dan?!

Van de basisschool naar de middelbare school was best een grote stap, toch? Wanneer je in je eindexamenjaar zit komt er een nog véél grotere stap aan: je gaat (waarschijnlijk) hierna studeren! Het kan best lastig zijn om te bepalen welke studie jij wilt gaan doen. We schreven al eens eerder over het maken van je studiekeuze: hier en hier. In dit artikel geven we je nóg meer tips, zodat jij hopelijk de studie kiest die bij je past! 

Kies de studie die bij jou past

Welke vakken vind je leuk?

Om te beginnen is het handig om te kijken welke (eindexamen)vakken je leuk vindt en welke juist niet zo. Komt er bij jou naar voren dat je vooral geïnteresseerd bent in de alfavakken? Ga dan eens kijken naar studies met een alfa-karakter! Heb je met name interesse in maar één vak, ga dan met je docent van dat vak in gesprek! Wie weet is jouw droombaan wel wiskundedocent!  

Deel je keuzestress 

Het kiezen van je toekomstige studie is niet niks. Het kan je veel keuzestress opleveren. Het is echt niet nodig om deze stress in je eentje te dragen. Als je aan je familie en vrienden laat weten dat je moeite hebt met je keuze, kunnen zij je misschien helpen. Door in gesprek te gaan met mensen die jou goed kennen, kunnen jullie samen een lijstje maken met studies waarvan jullie denken dat ze bij jou passen.  

Praat met studenten  

Zit je te twijfelen tussen een aantal studies? Kijk of je iemand kent die toevallig één van die studies doet. Een ervaringsdeskundige kan jou het állerbeste de ins en outs van je opleiding vertellen. Ken je niemand die één van jouw voorkeursstudies doet? Doe dan een oproepje op social media of mail naar een hoge school of universiteit. Er is vast en zeker wel een student die jou wilt helpen. Trek die stoute schoenen dus gewoon maar even aan en sla je slag! 

Meelopen bij een bedrijf

Wil jij al van jongs af aan politieagent of kapster worden? Dat maakt je studiekeuze een stuk makkelijker. Toch is het goed om je iets meer in de baan te verdiepen voordat je je voor de studie inschrijft. Veel bedrijven bieden meeloopdagen aan, zodat jij precies kunt zien wat er later tijdens een werkdag van je verwacht wordt. Je kunt natuurlijk ook gewoon een kapperszaak of autobedrijf binnen stappen en vragen of je een dagje met iemand mee mag lopen. Het lijkt misschien eng, maar je hebt er de rest van je leven iets aan!

Open dagen bezoeken 

Heb je een studiekeuze kunnen maken? Dat is superfijn! Nu moet je alleen nog bedenken wáár je deze studie wilt volgen. De meeste studies kun je namelijk op meerdere plekken in het land volgen. Ook al is de studie hetzelfde, de invulling én de onderwijsinstelling kunnen heel anders zijn. Proef (online) de sfeer van jouw toekomstige hoge school of universiteit en kijk of die bij je past.