10 tips voor jouw studiekeuze

We schreven al eerder een artikel over het maken van de juiste studiekeuze maar we hebben ook veel experts in ons netwerk die nog meer kunnen vertellen over bepaalde thema’s. Dit keer is dat Corné van Upgrade Bijles.

10 tips voor jouw studiekeuze

“Als bijlesgever bij Upgrades Bijles, hét bijlesnetwerk van Zuid-Holland, krijg ik vaak vragen over de studiekeuze van de leerlingen. Het kiezen van de goede vervolgopleiding is natuurlijk moeilijk en het gaat niet altijd in één keer goed. Jij wilt natuurlijk in één keer jouw droom studie kiezen. Hier vind je 10 tips die je kunnen helpen met kiezen.”

1. Maak een lijstje met jouw interesses

Het állerbelangrijkste is dat je een studie kiest die je leuk vindt! Kies bijvoorbeeld niet een opleiding omdat je vrienden die leuk vinden, of omdat je broer die opleiding ook doet. Kijk voor jezelf waar jouw interesses liggen. Het op papier zetten van de interesses helpt hierbij.

2. Maak een lijstje van dingen waar jij goed in bent

Natuurlijk is het fijn als je een studie kiest waar je goed in bent. Dat maakt de studie vaak ook een stuk leuker! Daarom is het slim om een tweede lijstje te maken, eentje met de dingen waar jij goed in bent. Hierop kun je bijvoorbeeld zetten: “Ik ben goed in het leren van een nieuwe taal”, “Ik ben gestructureerd”, of “Ik ben handig met mijn handen”.

3. Stel eisen aan jouw opleiding

Kijk aan de hand van de twee lijstjes die je hebt gemaakt bij stap 1 en 2 welke eisen jij aan een studie stelt. Wil je bijvoorbeeld veel met je handen werken, dan is een eis dat de school een goede werkplaats heeft en er veel praktijkopdrachten gedaan worden. Duik je liever de wiskundeboeken in of leer je liever een taal, dan heb je weer hele andere eisen.

4. Zoek studies die aan jouw eisen voldoen

Kijk op internet naar de verschillende studies die aangeboden worden. Let daarbij ook op de bereikbaarheid als je liever niet op kamers wilt! Houd in je achterhoofd de eisen die je bij stap 3 hebt bedacht.

5. Vergelijk de studies met elkaar

Als het goed is, heb je nu een lijst(je) met studies waar de perfecte studie tussen zit. Vergelijk deze studies met elkaar en maak een top 5. Als dit lastig is kun je de minst leuke studies wegstrepen totdat je de 5 leukste overhoudt. (Of maak stiekem een top 6.)

6. Ga naar open dagen

Bij de open dagen van jouw top 5 studies, vind je alle informatie over de studies. Je kunt er vaak vragen stellen en presentaties bijwonen over de verschillende studies. Heel handig dus!

7. Meld je aan voor een meeloopdag

Bij een meeloopdag loop je mee met iemand die de studie doet. Zo kun je de échte sfeer proeven. Vaak is de sfeer op een open dag namelijk anders dan ‘in het echt’.

8. Ga proefstuderen

De laatste selectie stap is proefstuderen. Nu ga je zelf aan de slag en je ervaart hoe het is om aan een opdracht te werken die je ook zou doen als je de studie zou kiezen.

9. Bedenk of dit echt jouw droomstudie is

Vond je het proefstuderen leuk om te doen? Of ga je toch nog even verder kijken in jouw top 5?

10. Hak de knoop door

Met al jouw voorbereiding ben je nu klaar om de knoop door te hakken welke studie bij jou past!

Mocht je tijdens jouw vervolgopleiding willen bijverdienen als bijlesgever, of heb je zelf hulp nodig met school (voor het eindexamen bijvoorbeeld); Meld je dan aan op de website www.upgradesbijles.nl!