Examenbundelbot: leertechnieken en handigheidjes

Heb jij de bètaversie van de Examenbundelbot al ingezet bij het leren voor je eindexamens? Deze chatbot kan natuurlijk antwoord geven op je vragen (weten hoe je de beste vragen stelt? Check deze tips). Maar de bot kan nog zoveel meer! Zet de bot voor je aan het werk door je te helpen met efficiënte leertechnieken en andere handige trucjes. Wij zetten 5 tips voor je op een rij. 

Examenbundelbot - helpen met leermethodes

Zo zet je de Examenbundelbot aan het werk

1. Vraag naar studietips

De bètaversie van de Examenbundelbot kan nuttig advies geven over studietechnieken en examenstrategieën. Vind jij het bijvoorbeeld lastig om jaartallen te onthouden? Vraag dan: "Heb je tips voor het onthouden van belangrijke data en gebeurtenissen voor het examen?"

Of vraag examentips in bredere zin. Bijvoorbeeld: "Heb je tips over hoe ik efficiënt meerkeuzevragen kan beantwoorden?"

2. Gebruik de bot voor samenvattingen

De chatbot kan je helpen om complexe onderwerpen voor je samen te vatten. Zo kun je een globaal overzicht krijgen, voor je dieper de stof induikt. Bijvoorbeeld: "Kun je een korte samenvatting geven van de belangrijkste gebeurtenissen tijdens de Koude Oorlog? Maak de belangrijkste termen die ik moet kennen vetgedrukt." Handig!

3. Oefen met stellingen

Examenbundelbot kan je helpen om je redeneervaardigheden en kritisch denken te oefenen. Dit doe je door stellingen te gebruiken. Bijvoorbeeld: "Is de stelling 'Globalisering leidt tot culturele homogenisering' waar of niet waar? Waarom?" Je kunt eerst de chatbot laten antwoorden.

Vraag de bot vervolgens om een stelling te presenteren over een onderwerp waar je mee wilt oefenen en formuleer zelf argumenten voor en tegen. Bijvoorbeeld: "Geef een stelling over het gebruik van atoombommen tijdens de Tweede Wereldoorlog en ik zal argumenten voor en tegen formuleren." Met de instructie om feedback te geven op jouw antwoord. Ga het gesprek aan met de bot! 

4. Sluit je chat altijd af met een samenvatting

Als je klaar bent met leren of oefenen met de Examenbundelbot, vat de geleerde informatie dan altijd even samen voor je de chat verlaat. Vraag de bot bijvoorbeeld: "Schrijf een korte samenvatting over de belangrijkste punten over [onderwerp naar keuze] die ik echt moet kennen voor het examen." Zo krijg je de belangrijke info nog even op een rij. Je kunt het nog specifieker maken door eraan toe te voegen dat de chatbot de hoofdpunten in bulletpoints moet geven. Dat maakt het nog overzichtelijker.

5. Toets je kennis

Gebruik de bot om jezelf te toetsen en vraag om een oefenvraag. Voordat je antwoord geeft, kun je de bot instructies geven waarop je feedback wilt van de bot. Waar moet de bot op letten en/of wat moet de bot niet doen? 

Genoeg manieren om slim te leren met de Examenbundelbot. Meteen aan de slag? Ga dan snel naar de bot


Over de Examenbundelbot
De Examenbundelbot is ontwikkeld door ThiemeMeulenhoff als studiemaatje, als hulpstuk als je docent even niet in de buurt is. De Examenbundelbot vervangt in geen geval je docent; die kent je het beste en kan je het beste begeleiden. De bot is een alternatief als je docent even niet in de buurt is. AI is duur en belast het milieu; houd hier in het gebruik van de Examenbundelbot rekening mee.

Dit is een bètaversie van de Examenbundelbot. Dat betekent dat hij al heel veel heel goed kan, maar sommige dingen ook nog niet. Zo kan de Examenbundelbot nog niet goed overweg met afbeeldingen. Die zitten er dus ook niet in en daar kan de bot je ook geen uitleg over geven. 

De ThiemeMeulenhoff disclaimer is ook van toepassing op de Examenbundelbot.