Ontspanningsoefeningen #geenexamenstress

De examenperiode is behoorlijk stressvol. Je zit uren te studeren en een examen maken is sowieso al spannend. Het is normaal om je gespannen te voelen als je de druk voelt om goed te presteren. Maar maak je geen zorgen! Met de juiste ontspanningstechnieken kun je examenstress verminderen en jezelf helpen om beter te presteren. Bekijk deze handige tips om je te helpen ontspannen.

Ontspanningsoefeningen #geenexamenstress

De 4-7-8-ademhalingstechniek

Wanneer je gespannen bent, vergeet je soms simpelweg te ademen! Neem regelmatig pauzes tijdens je examen om diep in te ademen en rustig uit te ademen. Gebruik de video van Zeker Slagen! om te oefenen met rustig ademen.

Ben je echt mega-gestrest? Gebruik dan de 4-7-8-ademhalingstechniek (3x woordwaarde). Adem in door je neus gedurende 4 seconden, houd je adem in gedurende 7 seconden en adem uit door je mond gedurende 8 seconden. Deze ademhalingstechniek helpt je om je zenuwen te kalmeren en je te concentreren.

Progressieve spierontspanning

Span en ontspan bewust verschillende spiergroepen in je lichaam. Begin bijvoorbeeld met je tenen en werk langzaam omhoog naar je kuiten, dijen, buik, armen en gezicht. Dit helpt je lichaam te ontspannen en je geest te kalmeren.

Mindfulness

Breng je aandacht naar het huidige moment door je te concentreren op je ademhaling, de geluiden om je heen of de sensaties in je lichaam. Mindfulness kan je helpen om je te concentreren en negatieve gedachten los te laten.

Tijd voor pauze!

Als je merkt dat je te gestrest raakt, neem dan een korte pauze. Rek je uit, kijk even om je heen en drink of eet wat. Of kleur bijvoorbeeld een mandala om te ontspannen. Even met je gedachten weg zijn van het examen kan wonderen doen voor je concentratie en stressniveau.

Het is belangrijk om te onthouden dat examenstress normaal is en dat je niet de enige bent die ermee te maken heeft. Probeer deze ontspanningstips uit en ontdek wat het beste voor jou werkt. Onthoud dat het prima is (en zelfs noodzakelijk!) om op tijd te pauzeren en jezelf wat rust te gunnen. Houd je hoofd koel en je potlood scherp. Jij kunt dit!