5 tips om je motivatie een boost te geven in je examenjaar

Het examenjaar kan behoorlijk stressvol zijn. Misschien voel je de druk om alles perfect te doen. Of misschien ben je soms juist helemaal niet gemotiveerd om aan de slag te gaan. Geen zorgen! Hier zijn vijf tips om je motivatie een boost te geven. Zo ga je vol vertrouwen je examens tegemoet.

notitie | motivatie | geloof in jezelf

1. Stel duidelijke doelen

Begin met het stellen van kleine, haalbare doelen. Bijvoorbeeld: "Ik wil deze week alle begrippen uit hoofdstuk 3 van geschiedenis leren." Door je doelen concreet en realistisch te maken, kun je ze makkelijker halen. En elke keer als je een doel bereikt, voel je je een stukje gemotiveerder! 

2. Maak een planning (en houd je eraan!)

Een goede planning is je beste vriend. En al helemaal in je examenjaar. Verdeel je studietijd over de dagen en weken, en zorg dat je voldoende rustmomenten inbouwt. Een duidelijke planning geeft je houvast en zorgt ervoor dat je niet alles op het laatste moment hoeft te doen. 

3. Beloon jezelf

Geef jezelf iets om naar uit te kijken! Heb je een uur hard gestudeerd? Trakteer jezelf op iets lekkers of een korte pauze met je favoriete serie. Beloningen maken het studeren leuker en helpen je om gemotiveerd te blijven.

4. Zoek een studiemaatje

Samen studeren kan enorm helpen. Je kunt elkaar uitleg geven, vragen stellen en samen oefenen. Bovendien is het gezelliger en motiveer je elkaar om door te zetten, zelfs als je eigenlijk geen zin hebt.

5. Blijf denken aan je diploma

Het lijkt misschien nog ver weg, maar blijf denken aan het moment dat je je diploma in handen hebt. Hoe trots je dan zult zijn. En wat je daarna allemaal kunt gaan doen. Door je einddoel in gedachten te houden, herinner je jezelf eraan waarom je dit allemaal doet!

Motivatie kan soms lastig zijn, zeker in zo'n belangrijk jaar. Maar met deze tips houd je het vol en sta je straks met een glimlach op de diploma-uitreiking. Veel succes! Wij geloven in je.