Examenbundelbot: hoe beter je vraag, hoe beter het antwoord

Ben jij aan het leren voor je examen aardrijkskunde, biologie en/of geschiedenis? Dan heb je misschien de bètaversie van de Examenbundelbot al eens geprobeerd. Hoe zorg je ervoor dat de Examenbundelbot jou zo goed mogelijk helpt leren? Het begint allemaal met weten hoe je jouw vraag moet stellen. Want hoe beter je vraag, hoe beter het antwoord! Met deze 3 tips wordt dat een makkie.

Ook weten hoe de bot je kan helpen met leertechnieken en handigheidjes? Check deze blog!

Examenbundelbot - vraag stellen

Met deze 3 tips krijg je het beste antwoord

1. Stel goede vragen

De bètaversie van de Examenbundelbot kan veel, maar hij kan geen gedachten lezen. Om te zorgen dat je de beste antwoorden krijgt, is het belangrijk om je vraag op de juiste manier te stellen. Begin met een duidelijke, specifieke vraag over het onderwerp waar je meer over wilt leren. Dit helpt de bot gerichter antwoord te geven.  

Voorbeeld: In plaats van te vragen "Vertel me over de Tweede Wereldoorlog", vraag "Wat waren de hoofdoorzaken van de Tweede Wereldoorlog?".

2. Doorvragen

Heeft de Examenbundelbot je vraag beantwoord? Geweldig! Maar nu begint het pas. Nu kun je de bot namelijk vervolgvragen gaan stellen. Ga met de bot in gesprek om dieper op het onderwerp in te gaan. Wees kritisch en laat de bot het net zo lang uitleggen totdat jij het helemaal begrijpt. Dit bevordert een dieper begrip.  

3. Geef extra instructies bij je vraag

Maak van de bot jouw persoonlijke assistent en laat hem precies doen wat jij nodig hebt bij het leren. De mogelijkheden zijn eindeloos! Krijg je hier keuzestress voor? Hieronder een paar ideeën om je op weg te helpen.

  • Vraagtype: vraag de bot om een bepaald type vraag, zoals een meerkeuzevraag of juist een open vraag. Vraag bijvoorbeeld: 'Geef me een multiple choice vraag over [onderwerp naar keuze]. Je mag het antwoord niet voorzeggen. Geef feedback op mijn antwoord.'
  • Gerichte feedback: de Examenbundelbot kan je inhoudelijke feedback geven op de antwoorden die je geeft, maar ook op de formulering. Vraag hier specifiek naar, bijvoorbeeld door te vragen: 'Geef me een oefenvraag over [onderwerp naar keuze]. Na mijn antwoord geef je mij feedback op mijn antwoord en feedback op mijn formulering.'
  • Oefenen: zet de Examenbundelbot in om samen te oefenen. En te checken of je antwoord volledig is en je dus het maximale aantal punten zou halen op je examen. Zeg bijvoorbeeld: 'Je gaat mij overhoren over [onderwerp naar keuze]. Geef mij 3 vragen, oplopend in moeilijkheidsgraad. Geef feedback op mijn antwoorden en zorg dat je daarbij aangeeft of mijn antwoord volledig is of dat ik nog onderdelen heb gemist om de volle punten te krijgen.'

  • Voorbeelden: is er een bepaald onderwerp dat je nog niet helemaal begrijpt? Vraag de bot dan om specifieke voorbeelden te geven, net zolang tot het je helemaal duidelijk is.

  • Verbanden leggen: de bot kan je goed uitleggen hoe bepaalde gebeurtenissen met elkaar verbonden zijn. Zo ontwikkel je een geïntegreerd begrip van de examenstof. Handig!
  • Geschiedenis met heden verbinden: ben je aan het leren voor je geschiedenis examen? Vraag de bot dan eens om hedendaagse parallellen te trekken of gevolgen van historische gebeurtenissen te benoemen. Bijvoorbeeld: 'Hoe beïnvloedt de Koude Oorlog de huidige internationale relaties?'

  • Concepten verduidelijken: als een antwoord of uitleg van de Examenbundelbot onduidelijk is, vraag dan om verheldering. Voorbeeld: 'Je legde uit wat [onderwerp] is, maar kun je nog uitleggen hoe/wat/waarom/wanneer…..?' Laat het de bot uitleggen tot je helemaal snapt hoe het zit! 

Met deze tips kun je de Examenbundelbot optimaal benutten om je voor te bereiden op je examens. Meteen aan de slag? Ga dan snel naar de bot


Over de Examenbundelbot
De Examenbundelbot is ontwikkeld door ThiemeMeulenhoff als studiemaatje, als hulpstuk als je docent even niet in de buurt is. De Examenbundelbot vervangt in geen geval je docent; die kent je het beste en kan je het beste begeleiden. De bot is een alternatief als je docent even niet in de buurt is. AI is duur en belast het milieu; houd hier in het gebruik van de Examenbundelbot rekening mee.

Dit is een bètaversie van de Examenbundelbot. Dat betekent dat hij al heel veel heel goed kan, maar sommige dingen ook nog niet. Zo kan de Examenbundelbot nog niet goed overweg met afbeeldingen. Die zitten er dus ook niet in en daar kan de bot je ook geen uitleg over geven. 

De ThiemeMeulenhoff disclaimer is ook van toepassing op de Examenbundelbot.