De 35 beste examentips

Of je nu eindexamen vmbo, havo of vwo doet: je doel is natuurlijk om uiteindelijk je diploma te behalen. Goed leren hoort daar zeker bij, maar er zijn ook nog allerlei andere dingen die je kunt doen om de kans van slagen voor jezelf te vergroten. In dit artikel geven we je daarom 35 tips die je goed kunt gebruiken als je dit schooljaar (of welk schooljaar dan ook) wilt slagen voor je eindexamen. En om het je gemakkelijk te maken, hebben we ze in groepjes bij elkaar gezet.

  • Eerst komen er examentips over wat je ruim voor je examens het beste kunt doen.
  • Vervolgens geven we je examentips die van pas komen vlak voor je examens. Verder hebben we ook tips voor tijdens het examen en na je examen.
  • Tot slot sluiten we af met een aantal algemene tips.
Geslaagde leerling

Deze examentips zijn handig ruim voordat je je examens hebt

Examentip 1: Werk de examenstof onderwerp voor onderwerp af

Je kunt nu eenmaal niet alles in één keer in je hoofd stampen. Dan is het handig om de complete examenstof gewoon onderwerp voor onderwerp te behandelen. Zo behoud je het overzicht en kun je alles in stukjes leren. Als je merkt dat je bepaalde onderdelen nog niet zo goed beheerst, herhaal die stof dan en maak het jezelf eigen. Maak zelf samenvattingen of maak gebruik van al bestaande samenvattingen.

Heb je Examenbundel? Dan kun je op Mijn Examenbundel met de licentie uit het boek toegang krijgen tot extra materiaal dat je kan filteren op onderwerp. 

Examentip 2: Oefenen, oefenen, oefenen!

Natuurlijk moet je de stof beheersen voor een bepaald vak. Maar vaak leer je het meeste van het oefenen van oude examens en opdrachten. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld je Examenbundel. Je weet dan wat voor soort vragen er gesteld kunnen worden en wat het niveau van de vragen is. Als je de tijd bijhoudt, weet je ook meteen of de daadwerkelijke tijd voor zo’n examen voor jou haalbaar zal zijn.

Examentip 3: Video’s zeggen meer dan 1000 woorden

Een groot deel van de lesstof wordt vaak nog in boekvorm aangeboden. Maar wist je dat er op YouTube ook heel veel dingen worden uitgelegd over de verschillende examenvakken? Er zijn leraren die complete lessen online zetten. Als je dan een beetje een leuke online docent kiest, zal je zien dat leren nog nooit zo makkelijk was. Het voordeel van video is dat het ook vaak beter blijft hangen. Heb jij de tips op ons YouTube-kanaal al bekeken?

Examentip 4: Combineer en leer meer

Maak van zo veel mogelijk materialen als je kunt gebruik tijdens het leren. Dus én je boeken én een samenvatting én een video én de oefenexamens…. Alles waar je wat aan hebt is handig om te gebruiken tijdens het studeren. En het houdt het leren ook nog eens afwisselend. Kijk voor inspiratie op Mijn Examenbundel!

Examentip 5: Maak een planning

Aangezien je je eindexamens in twee weken moet afwerken, kun je meestal niet volstaan met een dag van te voren beginnen met leren. Daar moet je echt ruimschoots de tijd voor nemen. Het is dan handig om een duidelijke planning per vak te maken zodat je precies weet op welke dagen je wat moet leren. En je ook inzichtelijk maakt of je nog altijd op schema ligt. Zorg ervoor dat je eerst per vak goed weet wat je moet weten. Dat kan je aan je docent vragen of bijvoorbeeld bekijken op de landelijke examensite. Vervolgens ga je per dag indelen wat je per vak wilt bestuderen. Maak wel een reële planning en vergeet ook zeker niet om pauzes en rustmomenten in te lassen. Oh, en besteed ook weer niet te veel tijd aan je planning. Anders heb je straks zo je best gedaan op je planning dat je helemaal geen tijd meer hebt om alles te leren. 

Examentip 6: Begin op tijd en leer in tijdblokken

Aansluitend op het vorige punt: begin gewoon op tijd met leren. Je hebt echt wel genoeg tijd om alles te bestuderen, het is alleen wel een kwestie van op tijd eraan beginnen en het ook gewoon doen. Leer ook niet te lang, verdeel je tijd bijvoorbeeld in blokken van 25 minuten (pomodoro techniek) waarna je weer een pauze neemt. 

Examentip 7: Ontdek je (studeer)plekje

Je leert waarschijnlijk het beste als je in een rustige omgeving bent. Eentje waar je niet veel kunt worden afgeleid. Zorg daarom dat je in huis (of waar dan ook) een plek hebt waar je goed kunt studeren. Houd je werkplek schoon en opgeruimd zodat je je zoveel mogelijk op het daadwerkelijke studeren kunt richten.

Examentip 8: Ontspan ook af en toe

Het is niet te doen (en ook niet gezond) om van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat te studeren. Soms is het gewoon goed om even iets heel anders te gaan doen. Luister wat muziek of ga een half uurtje hardlopen (als je daar blij van wordt natuurlijk). Moet jij eens opletten hoeveel energie je daarna weer hebt om weer verder te gaan met studeren.

Examentip 9: Vraag om hulp als dat nodig is

Soms heb je nu eenmaal zo’n vak waar je maar niet doorheen lijkt te komen of wat je steeds maar niet goed genoeg snapt. Denk dan niet: ik zie het op mijn examen wel. Vraag gewoon om hulp. Dat kan je leraar zijn of een van je ouders. Of pak het grootser aan en volg een examentraining of bijlessen in een bepaald vak. Een samenvatting kan soms ook uitkomst bieden.

Examentip 10: Leg het aan anderen uit (en begrijp het zelf beter)

Het is niet altijd even leuk om in je eentje bezig te zijn met studeren. Maar wie heeft gezegd dat dat moet? Een goede tip is om met een klasgenoot af te spreken en vervolgens aan elkaar bepaalde onderwerpen proberen uit te leggen. Zo maak je je de stof nog meer eigen en daarbij is het ook gewoon een stuk gezelliger. Geen klasgenoot in de buurt? Misschien dat je zusje of je vader een gewillig slachtoffer voor jouw uitleg wil zijn?

Handige examentips vlak voor je examen

Examentip 11: Rust goed uit

Het is vaak slimmer om goed uitgerust aan de start van je examen te beginnen dan de hele nacht te hebben doorgeleerd om die laatste stukjes lesstof nog in je hoofd te proppen. En slaap niet alleen goed de nacht voor je examen, maar doe dat al ruim van tevoren. Zo wen je ook aan een bepaald ritme, waardoor je nog relaxter op je examens verschijnt.

Examentip 12: Weet wat je wel en niet mee mag nemen

Bij sommige vakken zijn hulpmiddelen toegestaan. Zorg er dus voor dat je weet wat je wanneer mag meenemen en gebruiken. En leg het ook klaar de dag voor je het betreffende examen hebt.

Examentip 13: Vermijd stress vlak voor je examen

Het heeft geen zin om vlak voor het examen nog te proberen van alles in je hoofd te stampen. Kijk ook uit voor paniekerige groepjes vlak voor je het examenlokaal binnengaat. Die kunnen nogal allerlei vragen aan het stellen zijn aan elkaar. Het levert je alleen maar onnodige stress op. Je hebt gewoon goed geleerd dus ga van je eigen kracht uit. En weet je dat je niet genoeg heb gestudeerd? Dan is dat maar zo, daar kan je op dat moment toch niets meer aan doen. Wie weet, is er wel meer blijven hangen dan je dacht.

Examentip 14: Je kunt het!

Vertrouw gewoon op jezelf en ga uit van je eigen vaardigheden en opgedane kennis. Zeg tegen jezelf dat je het gewoon kan en stap vol vertrouwen de examenzaal binnen.

Tips voor tijdens het maken van je examen

Examentip 15: Wees op tijd

Goed slapen is belangrijk maar op tijd op je examen verschijnen ook! Zorg er dus voor dat je ruim voor de begintijd van je examen aanwezig bent. Zet extra wekkers, laat je ouders je roepen, check je fietsbanden en ga op tijd de deur uit. Als je binnen een half uur nadat het examen is begonnen op school aankomt, mag je nog wel beginnen…. Maar je bent dan wel een flink stuk van je examentijd kwijt. Probeer dat dus te voorkomen!

Examentip 16: Gebruik je tijd van het examen ook goed

Er zullen altijd leerlingen zijn die ruim voor het einde van het examen al vertrekken. Die snapten er of niks van of ze snapten het juist heel goed. Maar trek je daar niks van aan. Zorg dat jij je examentijd zelf gewoon goed benut. Ook al denk je al klaar te zijn, neem alles nog eens rustig door.

Examentip 17: Neem eerst kort het hele examen door

Als je mag beginnen met je examen, probeer dan eerst (scanmatig eventueel) om het hele examen door te nemen. Kijk wat voor vragen er gesteld worden en let ook goed op uit hoeveel blaadjes en vragen het examen bestaat. Je zal niet de eerste zijn die de hele achterkant van het examenboekje vergeten is!

Examentip 18: Blijf altijd kalm

Stond dit onderwerp echt in de examenstof? Hoe moet ik dit in hemelsnaam oplossen? Soms stuit je op vragen waarop je niet direct het antwoord weet. Blijf dan vooral kalm. Misschien moet je de vraag nog eens goed doorlezen en heb je informatie gemist. Probeer te bedenken welke richting je op moet denken. Ga in elk geval niet stressen dat je de vraag niet snapt want dat kan je volgende vragen weer beïnvloeden.

Examentip 19: Blijf niet hangen

En als die vraag echt heel ingewikkeld blijkt, blijf er dan niet te lang bij hangen. Die kostbare minuten kun je ook besteden aan het beantwoorden van (makkelijkere) vragen. En wie weet: misschien heb je daarna wel ineens de oplossing.

Examentip 20: Zorg wel altijd voor een antwoord

Als er niks is ingevuld, heb je het zeker fout. Dus probeer wel altijd iets in te vullen. Misschien krijg je nog deelpunten door bijvoorbeeld op te schrijven hoe je het zou moeten berekenen.

Examentip 21: Houd je aan het aantal gevraagde antwoorden

Vaak zijn er vragen waar je bijvoorbeeld 3 voorbeelden of redenen moet geven. Ga er dan niet 4, 5 of 6 opschrijven. De eerste 3 antwoorden worden namelijk alleen maar meegerekend en niet de extra voorbeelden of redenen. Weet je er meer dan er gevraagd worden? Schrijf dan je 3 meest zekere antwoorden op.

Examentip 22: Let goed op het aantal punten per vraag

Voor elke examenvraag staat hoeveel punten je ermee kunt verdienen. Vaak weet je dan dat het een wat eenvoudigere vraag is als je er maar 1 punt voor kunt scoren. Ga dan niet te ingewikkeld denken. En besteed niet te veel aandacht aan zo’n vraag als je het antwoord niet zou weten en ga snel door naar een vraag waar meer punten mee te verdienen zijn.

Examentip 23: Heb je eigenlijk wel antwoord op de vraag gegeven?

Soms kan je zo fanatiek aan de slag gaan met het geven van een antwoord, dat je uiteindelijk vergeet waarop je ook al weer precies antwoordde. Check daarom altijd achteraf nog een keer of je daadwerkelijk antwoord op de gestelde vraag hebt gegeven. Houd je bij de feiten en weidt niet te veel uit.

Examentip 24: Gebruik de juiste informatie

Er zijn veel vragen waar je eerst een heel verhaal door moet werken. Probeer dan de belangrijke informatie eruit te pikken die je nodig hebt bij het beantwoorden van de examenvraag. Niet alle gegeven informatie hoeft namelijk van belang te zijn.

Examentip 25: Schrijf duidelijk en leesbaar

Je hoeft echt geen schoonschrift te gebruiken maar het is wel handig als de personen die je examen moeten nakijken, kunnen lezen wat er staat. Zorg voor een pen waarmee je fijn kunt schrijven. En schrijf niet te snel zodat je letters onleesbaar worden.

Examentip 26: Lever alles in!

Ook weer zo’n logische tip maar zorg ervoor dat je alle bladen waarop je antwoorden staan inlevert. Hoe dom zou het zijn als je thuiskomt en ziet dat je je werkbladen niet hebt ingeleverd of dat je per ongeluk je kladblaadjes hebt ingeleverd en je daadwerkelijke oplossingen in je tas hebt zitten. En nog zo’n open deur: zet je naam op al je antwoordenbladen!

Tips voor na het examen

Examentip 27: Kijk de antwoorden online na!

Bij multiple choice is het heel makkelijk om te doen maar ook bij andere vragen kun je je antwoorden (kort) op een kladblaadje noteren. Als je dan thuiskomt kun je direct al je antwoorden online checken. Dan krijg je een iets beter beeld van hoe je het gedaan hebt en weet je ongeveer hoeveel punten je behaald hebt. Kijk dan naar eerdere normeringen om te bepalen hoe hoog je cijfer ongeveer zal zijn. Zeker als je het goed gedaan hebt, heeft dat een positief effect op je volgende examens.

Examentip 28: Meld eventuele klachten bij het LAKS!

Is er iets niet goed gegaan tijdens het maken van je examen (lawaai rondom de gymzaal, examens te laat uitgedeeld, etc.) of vind je een bepaalde vraag veel te ingewikkeld? Meld je klachten dan bij het LAKS. Dat kan telefonisch of via hun website. Het is vaak zo dat als er veel klachten over een bepaalde vraag binnenkomen, hier iets mee gedaan wordt in de normering. En dat kan net dat laatste duwtje zijn waardoor je je diploma haalt.

Examentip 29: Blijf er niet te lang in hangen!

Viel het examen tegen of heb je het gevoel dat je het verprutst hebt? Dat is vervelend maar zorg ervoor dat je daar niet te lang in blijft hangen. Probeer het negatieve gevoel om te buigen. Ga anders even iets compleet anders doen (sporten, gamen, lunchen in de stad) om vervolgens vol goede moed weer aan de slag te gaan voor je andere examenvakken. Want je wilt toch niet dat je negatieve houding van invloed is op je volgende examendag?

Moeite met wachten op de uitslag? We hebben speciaal voor alle mensen die niet kunnen wachten op de uitslag een pagina gemaakt!

Tips waar je altijd iets aan hebt

Examentip 30: Ontspan met thee!

Wist je dat het drinken van thee je helpt ontspannen? Ook dit helpt je om de examenstof beter in je op te kunnen nemen. Het is overigens niet handig om vlak voor je examen al te veel thee te drinken, want dan bestaat de kans dat je tijdens je examen heel vaak naar het toilet moet.

Examentip 31: Kauw op kauwgom

In de les mag je ze vaak niet eten maar tijdens het studeren kunnen ze echt verhelderend werken: kauwgom. Er wordt gezegd dat het kauwen van kauwgom een stimulerend effect op de hersenen zou hebben. Waardoor je je beter kunt concentreren en betere prestaties zult leveren.

Examentip 32: Eet gezond

Ideaal bij het studeren en het maken van examens maar eigenlijk is het gewoon iets dat altijd van belang is. Door gezond te eten ben je fit en vitaal en ga je goed je examens in. Eet daarom voldoende groente en fruit. Zo krijg je genoeg vitamines en mineralen binnen. Op zoek naar recepten die ook nog eens goed zijn voor je brein? Check deze smoothie, powersnack en deze voedzame pasta

Examentip 33: Vermijd fastfood!

Het kan zo lekker zijn. Fastfood zorgt er voor dat je tijdens het eten even een heel goed gevoel ervaart, maar daarna beland je in een soort dip. Het gevolg? Je hersenen zijn minder actief en het is moeilijker om nieuwe dingen op te nemen. Niet handig bij het leren dus.

Examentip 34: Pas op met suikers

Ook voedsel waar veel suiker inzit, kan het zelfde effect veroorzaken als bij het eten van fastfood. Ga dus niet met een pot snoep voor je neus aan de studie, want het zal je niet helpen bij het studeren. Wat je wel kan doen, is periodieke beloningen bepalen. Dus als je bijvoorbeeld die ene samenvatting klaar hebt, mag je van jezelf een snoepje of stuk chocola gaan eten. Maar nogmaals: doe dit echt met mate.

Examentip 35: Pas op met energy drinks!

Als je een energieboost nodig hebt, kan het soms helpen om een energiedrankje te nuttigen. Maar pas hier wel mee op. Want ja, ze zorgen voor een boost aan energie maar ze kunnen er ook voor zorgen dat je ’s avonds niet meer (goed) kan slapen. Ook kan niet iedereen even goed tegen dit soort drankjes; sommigen krijgen er zelfs hoofdpijn van. Weet dus vooraf goed wat energy drinks bij jou teweeg brengen.

Je ziet het: er is genoeg waar je op kunt letten voor, tijdens en na je examens. Maak slim gebruik van deze tips en zorg ervoor dat je er alles aan gedaan hebt om zo goed mogelijk te presteren op je examen. Wil jij jouw ouders ook nog wat tips meegeven? Dat kan! We hebben ook examentips speciaal voor je ouders!

JE KAN HET!

je-kan-het!