De optimale powersnack tijdens het studeren!

Het kan verleidelijk zijn om tijdens het studeren te snacken, maar alles wat je eet moet natuurlijk ook worden verteerd. En als je spijsvertering continu aan het werk wordt gezet, kost dat energie die je beter kunt gebruiken voor het studeren. Ook voor de opname van de voedingsstoffen uit wat je eet, is het beter als je spijsvertering rustig de tijd krijgt om eten te verteren.

Tegelijkertijd heb je natuurlijk wel energie nodig om te studeren! Eet dus drie volwaardige maaltijden op een dag en neem de tijd om die in alle rust te eten. Kun je toch wat extra energie gebruiken tijdens het studeren? Met onderstaand recept van @voedingsmama maak je een ware powersnack. 

Zoek jij nog een goed ontbijtrecept voor je brein? Check dan deze bietensmoothie! Een goed recept voor het avondeten is deze penne pesto.

Powersnack

Energieballetjes

Noten zijn echte brainboosters en deze snack zit bomvol energie én voedingsstoffen. Maak een flinke batch en vries in, zodat je het tijdens het studeren en je examens alleen nog uit de vriezer hoeft te halen. Combineer met een kopje groene thee voor wat extra brainpower en een ontspannen momentje tussen het studeren door.

PS Geen tijd om deze powersnack te maken? Mix verschillende ongebrande en ongezouten noten (zoals walnoten, amandelen, cashewnoten, pecannoten en paranoten) in een grote pot met gedroogde vruchten naar keuze (zoals Medjoul dadels, ongezwavelde abrikozen, rozijnen en moerbeien) en je hebt een gezonde snackpot klaarstaan voor als je trek hebt!

Ingrediënten (voor ongeveer 20-30 balletjes):

 • 100 gram cashewnoten (ongebrand, ongezouten)
 • 100 gram kokosrasp + 50 gram kokosrasp om te versieren
 • 200 gram Medjoul dadels
 • 50 gram cacaoboter en 50 gram cacaomassa OF 100 gram pure chocolade (liefst min. 80%)
 • optioneel: fruitpoeder of cacao om de kokosrasp een kleurtje te geven (1-2 theelepels cacao, frambozenpoeder, butterfly pea poeder of spirulina)

Hoe maak je het?

 1. Maal eerst de noten en kokosrasp fijn in een notenhakker of keukenmachine.
 2. Ontpit de dadels en verwijder eventuele kroontje. Voeg toe aan de keukenmachine en maal tot een kneedbaar deeg. 
 3. Als het deeg te brokkelig is, maal dan iets langer door of kneed het deeg nog even stevig met de hand. Blijft het deeg echt niet plakken? Voeg dan wat extra dadels toe.
 4. Draai kleine balletjes van het deeg.
 5. Optioneel: doe in een luchtdichte trommel, eventueel met tussenbladen van bakpapier, en doe minimaal een uur in de vriezer, zodat de balletjes goed koud zijn. Dit maakt dat de chocolade iets sneller uithard tijdens het dippen.
 6. Smelt de cacaoboter en cacaomassa of de pure chocolade au bain-marie. Dit doe je met een vuurvaste kom of speciale smeltpan op een pan met een klein laagje kokend water.
 7. Roer tussendoor goed door, zodat de cacaoboter en cacaomassa goed mengen.
 8. Doe ondertussen de kokosrasp in een kommetje of breed glas. Je moet de balletjes in het glas kunnen laten ronddraaien. Als je de kokosrasp wilt kleuren, meng dan met 1-2 theelepels cacao (voor bruin), frambozenpoeder (voor roze) of butterfly pea poeder of spirulina (voor blauw).
 9. Als de chocolade gesmolten is, haal je de balletjes uit de vriezer. Dip de balletjes één voor één in de gesmolten chocolade. Schep ze er uit met een vork, doe in het glas met de kokosrasp en draai het glas zodat de balletjes door de kokosrasp heen rollen en volledig bedekt worden.
 10. Laat kort uitharden en leg dan voorzichtig op een vel bakpapier om verder uit te harden.
 11. Bewaar in de koelkast of de vriezer.


Over voedingsmama
Een optimaal voedingspatroon voor het hele gezin. Dat is de missie van (kinder)voedingscoach en orthomoleculair adviseur Josanne Witjes. Middels persoonlijke begeleiding, cursussen en workshops helpt ze jong en oud in hun zoektocht naar hoe gezond eten lekkerder wordt, gezellig blijft en in te passen is in de dagelijkse routine! Meer weten? Volg @voedingsmama op Instagram of ga naar www.voedingsmama.nl.