Wat we nu weten over de eindexamens van 2022 #2 : opnieuw versoepelde eindexamenregels vanwege COVID-19

Vergeet wat er 6 december naar buiten kwam via de Telegraaf over de eindexamens en dat er geen versoepelingen zouden komen. Er komen wel versoepelingen voor de eindexamens van 2022. Lees hieronder welke versoepelingen er komen en waarom. 

Wat we nu weten over de eindexamens van 2022 -2 opnieuw versoepelde eindexamenregels vanwege COVID-19

Vandaag bracht demissionair minister Slob naar buiten dat ondanks dat leerlingen dit jaar niet te maken hebben gehad met een lockdown zij geen "normale" schooltijd hebben gehad. Zo hebben de huidige eindexamenleerlingen in hun laatste, voorlaatste en 3 of 4e jaar te maken gehad met lockdowns, quarantaine en misschien ook wel ziekte. Hierdoor zijn leerachterstanden ontstaan. Dit werd eerder ook al uitgesproken door de vereninging van middelbare scholen en door het LAKS. Beide hebben ervoor gepleit dat er toch versoepelingen moeten komen.

Demissionair minister Slob heeft inmiddels overleggen gehad met verschillende scholen. Hierop is besloten dat er ruimte moet komen voor herkansingen en het spreiden van de centraal examens. "Op die manier krijgen alle leerlingen de kans om hun middelbareschoolperiode op een goede manier af te sluiten" aldus demissionair minister Slob.

Het is het derde jaar op rij dat er versoepelingen zijn voor de eindexamens. 

Op welke versoepelingen mag je rekenen bij de eindexamens van 2022?

  • Eindexamenleerlingen krijgen een extra herkansing.
  • Eindexamenleerlingen krijgen de mogelijkheid om de centraal examens te spreiden over twee tijdvakken.
  • Vmbo-leerlingen hoeven dit jaar niet voor drie of vier, maar slechts voor twee beroepsgerichten profielvakken eindexamen te doen. 
  • Ook de staatsexamens worden aangepast. Deze worden toekomstbestendig gemaakt en zullen anders georganiseerd worden. Staatsexamens zijn voor leerlingen die examen doen buiten een reguliere middelbare school. Dit aantal groeit zo hard dat het veel moeite kost om het in de huidige vorm af te blijven nemen. Een mogelijke wijziging zou kunnen zijn dat ze verspreid worden door het jaar of meer in een schriftelijke vorm worden afgenomen.

Handig voor de eindexamens van 2022:

  • Maak een account aan op Mijn Examenbundel. Mijn Examenbundel geeft je inzicht in de examenstof en biedt vele extra's zoals video's en extra oefenopgaves. Ook voor eindexamenleerlingen zonder boek is Mijn Examenbundel bruikbaar en gratis!
  • Bekijk alvast het examenrooster.
  • Verdiep je alvast in wat de examenstof is.

Bron: Rijksoverheid en NOS