Wat we nu weten over de eindexamens van 2022 #1: Eindexamens weer net zoals voor de coronacrisis

Let op! Dit bericht is van 6 december 2021. Lees hier het laatste artikel over de eindexamens van 2022 en het feit dat er wel versoepelingen zullen komen!

Wat we nu weten over de eindexamens van 2022 Eindexamens weer net zoals voor de coronacrisis

BREAKING NEWS! De eindexamens van 2022 zullen weer als vanouds zijn, zonder versoepelingen. 

De Telegraaf heeft een concept voorstel van het ministerie van Onderwijs in handen gekregen waarin de examenmaatregelen staan vermeld. In het document staat dat de versoepelingen -zoals voorgaande jaren- niet zullen gelden voor de eindexamens van 2022. Dit terwijl er nog steeds veel wordt gesproken over de leerachterstanden die leerlingen hebben opgelopen door afstandsonderwijs. 

Volgens het voorstel krijgen eindexamenleerlingen twee herkansingen in plaats van één. Let op! Dat is nog steeds één herkansing meer dan bij de centraal examens voor de komst van COVID-19. Daarnaast verdwijnt het derde tijdvak, wat eindexamenleerlingen minder ruimte geeft om examens te spreiden. Als laatste gaat er een streep door de wegstreepregeling, eindexamenleerlingen kunnen daardoor niet meer ervoor kiezen om één vak niet mee te laten tellen.

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) wil dat de examenregels weer versoepeld worden, het liefst inclusief de wegstreepregeling ook wel duimregeling genoemd. ,,Deze leerlingen hebben vergeleken met de vorige lichtingen eindexamenleerlingen langer te maken gehad met afstandonderwijs door COVID-19" aldus voorzitter Iben Maas op Instagram.

Een woordvoerder van demissionair minister Slob (Basis- en voortgezet onderwijs) laat weten dat de bewindsman vóór de kerstvakantie van de Tweede Kamer een besluit neemt over eventuele versoepeling van de examenregels.

Heb jij zorgen over je leerachterstanden? Wil je dat er toch versoepelingen komen? 

Ook handig voor de eindexamens van 2022:

  • Maak een account aan op Mijn Examenbundel. Mijn Examenbundel geeft je inzicht in de examenstof en biedt vele extra's zoals video's en extra oefenopgaves. Ook voor eindexamenleerlingen zonder boek is Mijn Examenbundel bruikbaar en gratis!
  • Bekijk alvast het examenrooster.
  • Verdiep je alvast in wat de examenstof is.

Bron: Telegraaf en Algemeen Dagblad