Doei leerachterstand! Met deze 5 tips haal jij je lesstof in.

Loop jij, om wat voor een reden dan ook, achter met de lesstof? Bijvoorbeeld omdat je een tijdje ziek thuis bent geweest, je je huiswerk voor je uit hebt geschoven of omdat je gewoon even andere dingen aan je hoofd had? Wat de oorzaak ook is, wees niet bang dat je de leerachterstand niet weg kunt werken. Want dat kun je namelijk wél! Onze 5 tips helpen je hierbij. 

 

Doei leerachterstand! Tips om je lesstof in te halen

Tip 1. Vraag hulp!
Vaak weet je zelf maar al te goed dat je achterloopt met de lesstof. Blijf hier als-je-blieft niet in je eentje mee zitten! Dat is helemaal nergens voor nodig. Laat dus aan je leerrkacht of aan je ouders weten dat je te maken hebt met een leerachterstand en vraag om hun hulp. Geloof ons, ze doen niets liever dan jou helpen. Samen kunnen jullie kijken wat je eraan kunt doen om je leerachterstand weg te werken. Zo kan je leerkracht bijvoorbeeld bepalen om je de komende tijd wat minder huiswerk mee te geven, zodat je de achterstand kan wegwerken. Uiteindelijk zit je weer op hetzelfde niveau als je medeleerlingen!

Tip 2. Een beetje meer energie doet wonderen 
De middelbare school is niet niks. Het is hard werken!  Zeker als je dan ook nog eens wat extra werk moet inhalen. Al dat bikkelen vraagt veel van je en daarom kun je een flinke dosis energie goed gebruiken. Maar hoe kom je aan die energie? Bijvoorbeeld door voldoende te slapen. Spreek met jezelf af op welke tijd je naar bed gaat en hoe laat je opstaat. Elke dag. Door een vast ritme te krijgen tijdens de dag én nacht, zul je merken dat je meer energie krijgt. Begin 's ochtends met een koude douche (ja, echt... het helpt) en een stevig ontbijt om je dag vol energie te beginnen. Beweeg lekker veel de hele dag door, want dat zorgt ook voor energie! En tot slot: ga een paar keer per dag naar buiten. De frisse lucht zal je goed doen en je krijgt er ook nog eens extra vitamine D van binnen. 

Tip 3. Plannen is key
Misschien zie je door de bomen het bos niet meer. Dat is helemaal niet gek! Maak daarom samen met je leerkracht of ouders een haalbare en duidelijke planning. Zo zie je precies wanneer je wat moet doen om zo je leerachterstand beetje bij beetje weg te werken. Ga er niet vanuit dat dit je in één week gaat lukken. Dat is gewoon niet realistisch. Met een haalbare planning bedoelen we ook dat je een beetje lief voor jezelf bent. Zorg ervoor dat je jezelf genoeg pauze geeft tussen het leren en huiswerk maken door. Spreek bijvoorbeeld af dat je na elk uur leren tien minuutjes een filmpje op YouTube mag kijken. Of trakteer jezelf na anderhalf uur huiswerk maken op iets lekkers (niet gelijk een Big Mac, maar een paar dropjes bijvoorbeeld). 

Tip 4. Doe de quickscan 
Na de inlog op examenbundel.nl kun je per vak een quickscan doen. Dit is een hele basic scan die jou snel duidelijk maakt of je een bepaald vak onder de knie hebt - óf dat je nog wat extra werk moet doen. Stel dat je een 100%-score haalt voor de quickscan, betekent dit helaas niet perse dat je klaar bent voor bijvoorbeeld het eindexamen. Dit komt omdat de scan heel algemeen is en maar een paar vragen heeft. Maar... het geeft je zeker wel een idee van hoe jij ervoor staat per vak. 

Tip 5. Oefenen, oefenen, oefenen
Helaas werk je je leerachterstand niet weg door even met je magische toverstafje te zwaaien. Je moet aan de bak! Dit doe je door veel te oefenen en opdrachten te maken. Soms is het handig om meer te doen dan er alleen voor te zorgen dat je huiswerk in orde is. Een examenbundel, Samengevat, examenidioom of Zeker slagen! kunnen je hierbij helpen. Bij de examenbundel staat oefenen centraal, terwijl Zeker slagen! je laat zien hoe je het beste kunt leren en een planning kunt maken. Kijk wat voor jou het fijnste werkt. 

Zo, met deze tips gaat het jou sowieso lukken om je leerachterstand weg te werken. Het allerbelangrijkste is dat je in jezelf blijft geloven. Jij kan dit! Dat weten we zeker. Veel succes!