Ontbijttip voor je brein

Besteed jij, naast al die uren in je studieboeken en achter je laptop, ook voldoende aandacht aan je eetpatroon? Met de juiste voeding zorg je voor een betere concentratie, betere leerprestaties en een scherp geheugen. Met dit makkelijke ontbijtrecept van @voedingsmama voorzie jij je brein van de juiste bouw- en brandstoffen! Zo ga jij zeker slagen.

In de basis is een gezond voedingspatroon voor je brein niet anders dan voor je hele lijf: eet gevarieerd en zoveel mogelijk onbewerkte voeding. Oftewel: veel groente, fruit, noten & zaden, volle granen, peulvruchten, eieren, wilde vis en (een klein beetje) biologisch vlees. Maar sommige voedingsmiddelen zijn ware breinboosters en kunnen je studieprestaties dus verhogen. Denk aan ongebrande noten, vette vis, groene thee, biologische eieren, bessen en cacao. Te veel cafeïne en suiker kunnen je leerprestaties daarentegen juist in de weg zitten. Dus blijf weg van energiedrinks of frisdrank.

Kun je wel wat inspiratie gebruiken? Hieronder vind je een heerlijk ontbijtrecept! Meer voedingsinspiratie? Check ook dit recept voor vet goede penne pesto of deze powersnack voor tijdens het leren!

Ontbijtsmoothie

Brein-bietensmoothiebowl

Met deze brein-bietensmoothiebowl start je de dag goed! De smoothie bevat rode bieten, die de bloedtoevoer naar de hersenen vergroten. Daarnaast zitten er blauwe bessen en walnoten in, die beide een positief effect op je geheugen, concentratie en informatieverwerking. Je kunt ervoor kiezen om de smoothie te drinken, maar door toppings toe te voegen, dwing je jezelf om te kauwen. En dat helpt je lichaam om alle voedingsstoffen uit de smoothie op te nemen.

Ingrediënten (voor 1 persoon): 

  • 1 kleine, rode biet
  • 100 gram bevroren mango
  • 80 gram bevroren blauwe bessen (of een mix van aardbeien, frambozen, kersen en bessen)
  • 150 ml (ongezoete) plantaardige melk (bijv. rijst-, amandel-, haver- of kokosdrank)
  • 3-5 walnoten
  • Toppings naar keuze, zoals: kokosrasp, chiazaad, hennepzaad, vers fruit (aardbeien, bessen, frambozen, mango, kiwi, bramen), suikervrije granola

Hoe maak je het?

  1. Was de biet, snijd het kroontje van de bovenkant en snijd de rest van de biet in grove stukken (om het de blender iets makkelijker te maken).
  2. Doe de rode biet samen met de bevroren mango, bessen, walnoten en de plantaardige melk in een blender of pureer met een staafmixer tot een gladde massa. 
  3. Giet in een kom en versier met toppings naar keuze!


Eet smakelijk en succes met studeren! 

Over voedingsmama
Een optimaal voedingspatroon voor het hele gezin. Dat is de missie van (kinder)voedingscoach en orthomoleculair adviseur Josanne Witjes. Middels persoonlijke begeleiding, cursussen en workshops helpt ze jong en oud in hun zoektocht naar hoe gezond eten lekkerder wordt, gezellig blijft en in te passen is in de dagelijkse routine! Meer weten? Volg @voedingsmama op Instagram of ga naar www.voedingsmama.nl.