Hoe overleef je een black-out tijdens je examen?

Examenstress kan behoorlijk intens zijn. Misschien heb je het wel eens meegemaakt: je zit er klaar voor, pen in de hand, de toets of het examen ligt voor je, maar alles wat je geleerd hebt lijkt te zijn verdwenen in een groot zwart gat in je hersenen. Paniek! Dit fenomeen staat bekend als een black-out. Maar maak je geen zorgen, heel veel scholieren krijgen wel eens een black-out, én er zijn manieren om erdoorheen te komen.

Black-out tijdens examens

Wat is een black-out?

Een black-out is een plotseling gevoel van totale leegte in je hoofd tijdens bijvoorbeeld een toets of een examen. Maar het kan ook bij een andere stressvolle situatie voorkomen. Het voelt alsof je geheugen volledig blanco is en je kunt je niet meer herinneren wat je weet, zelfs als je goed voorbereid bent. Je brein staat in een soort paniekmodus en daardoor lukt het niet meer om informatie op te halen.

 

Wat gebeurt er in je lichaam?

Wanneer je gestrest bent, produceert je lichaam adrenaline. Adrenaline is geweldig als je op de vlucht bent voor een losgeslagen hond, maar niet zo handig als je rustig een examen moet maken. Adrenaline zorgt ervoor dat je hart sneller gaat kloppen, je gaat zweten en je spieren gespannen worden. Het kan ook je concentratie en je vermogen om helder te denken belemmeren, wat resulteert in die vervelende black-out.

 

Hoe kom je uit deze situatie?

Maar wat moet je doen als je een black-out krijgt? Deze handige tips kunnen je helpen om uit de black-out te komen.

Adem diep

Probeer rustig te blijven ademen. Denk aan niets anders dan in- en uitademen. Diepe ademhalingen helpen om je hartslag te vertragen en je lichaam te kalmeren.

Ontspan je spieren

Span en ontspan je spieren één voor één. Begin bij je tenen en werk langzaam omhoog naar je gezicht. Dit kan helpen om de spanning in je lichaam te verminderen.

Sla de moeilijke vraag over

Als je echt vastzit, sla dan die moeilijke vraag over en ga verder. Soms helpt het om je te concentreren op andere vragen en later terug te komen op de moeilijke vraag als je meer ontspannen bent.

Denk aan je lesstof en aantekeningen

Denk aan je lesboeken, de Examenbundel en Samengevat en je aantekeningen. Hoe zien de boeken er ook alweer uit? En de online omgeving van Examenbundel? In wat voor schrift heb je aantekeningen gemaakt? Herinneringen aan boeken, websites en schriften kan je geheugen triggeren en ervoor zorgen dat je je ook de inhoud weer gaat herinneren.

Manifesteer succes

Sluit je ogen en visualiseer jezelf terwijl je rustig en zelfverzekerd het examen aflegt. Dit kan je helpen om je vertrouwen terug te krijgen en je te herinneren dat je de kennis hebt om het te halen.

 

Een black-out is helaas iets volkomen normaals. Bijna iedereen heeft er wel eens last van. Probeer met de tips weer kalm en ontspannen te worden. Onthoud dat je de kennis hebt om te slagen. Dus adem diep, ontspan en weet dat je dit kunt!