Hoe leer je het beste voor je examen?

Het is ongelofelijk veel dat je moet kennen en kunnen voor je schoolexamens en centrale examens. Hoe krijg je dat allemaal in je hoofd gepropt? Wees gerust, het kan en wij gaan jou vertellen hoe ook jij je goed kunt voorbereiden op alle examens.

Leren voor je examen

 

Hoe leer je het beste voor je examen?

Ten eerste: combineer een aantal leermethodes die echt effectief zijn. Nog beter? Combineer Samengevat, de Examenbundels en flashcards (in samenwerking met confetticampus.nl) met elkaar. Pak de leerstof aan per onderwerp en ga gestructureerd te werk.

Breng structuur aan

1.     Gebruik de Samengevat om een overzicht te krijgen van alle leerstof. De Samengevat bevat alle onderwerpen die tijdens het eindexamen aan bod komen. Markeer de pagina’s met begrippen of onderwerpen die je nog niet kent.

2.     Daarna ga je beginnen aan de flashcards. Schrijf de begrippen en definities die je nog niet beheerst op flashcards en ga deze stuk voor stuk leren. Overhoor jezelf of laat jezelf overhoren. Het voordeel: als je een card kent, kun je hem droppen.

3.     Ga daarna aan de slag met de oefenopgaves uit de Examenbundel van dit jaar. Door de oriëntatietoets op Mijn Examenbundel weet je welke onderdelen je nog niet goed beheerst. Dankzij de uitgebreide antwoordmodellen in deze bundels zie je ook meteen wat er goed en niet goed gaat. Heb je moeite met bepaalde onderwerpen? Leg daar dan je focus op en gebruik je flashcards weer om de kennis echt in te prenten.

De flashcards helpen bij het leren van de details, de samenvattingen zorgen voor links tussen de leerstof en de examenbundels geven de kans om jezelf te testen.

Uit de Samengevat haal je het overzicht van de leerstof. Voor de exacte vakken schrijf je termen, theorieën en formules op de voorkant en definities of een uitleg op de achterkant van een flashcard. Zo kun je bij natuurkunde makkelijker leren welke grafieken bij welke formules horen en hoe radioactieve straling uiteenvalt. Daarna gebruik je de Examenbundels om jezelf te testen met echte examenopgaves.

Zorg voor afwisseling

Je moet examen doen voor 6, 7 of zelfs 8 vakken. Ieder vak heeft zijn eigen onderwerpen, definities, woordenlijsten, formules en meer. Waar haal je de motivatie vandaan om dit allemaal te leren? En hoe houd je het vol? Tip: begin niet eerst met alles lezen. Dan kunnen ze je na 4 dagen opvegen.

Kies voor een aantal onderwerpen (zorg eerst dat je planning op orde is en klopt!) en pak het per onderwerp aan van begin tot eind. Dit betekent 1. Samengevat, 2. Flashcards en 3. Oefenen met de Examenbundel.

Als je één onderwerp van één vak op deze manier uitvoert, is het effectiever en beter vol te houden. Het werk dat je moet verzetten is namelijk afwisselend én je ziet ook meteen resultaat.