Tips van een oud-examenleerling #3: tips voor je profielwerkstuk

Aera is 18 jaar oud en kan zichzelf inmiddels oud-examenleerling noemen. Vorig jaar is ze namelijk geslaagd! Inmiddels studeert ze aan de opleiding bedrijfsleider paardensport en -houderij. In dit artikel geeft ze je tips die je kunnen helpen met het maken van je profielwerkstuk in je examenjaar.

Tips voor je profielwerkstuk van een oud-examenleerling

Iedere eindexamenleerling krijgt ermee te maken: het profielwerkstuk. Het maken van dit werkstuk was veel meer werk dan ik van tevoren dacht. En ik vond het ook lang niet altijd even leuk… Ik geef je tips die je kunnen helpen bij het maken van je profielwerkstuk. 

Vragen stellen

Vind jij het lastig om vragen te stellen? Herkenbaar. Ik wil altijd alles zoveel mogelijk zelf doen. Ik kreeg op school een profielwerkstukbegeleider aangewezen die mij tussentijds beoordeelde en mijn vragen kon beantwoorden. Zo’n begeleider krijg je natuurlijk niet voor niets. Toch stelde ik weinig vragen. Daar heb ik nu spijt van. Ik raad jou dus aan om wél vragen te stellen, want dit scheelt je veel gepieker en gestress. Door vragen te stellen, kun je ook een betere beoordeling krijgen omdat je tussendoor dingen kan aanpassen. Stel-die-vragen! 

Buiten je comfortzone

Het is makkelijk om een onderwerp te kiezen waar je al wat over weet. Toen ik mijn profielwerkstuk moest maken, deed ik dit ook. Achteraf vind ik dit heel jammer. Ik vond geschiedenis ook erg leuk. Ik had over dit vaak graag een profielwerkstuk gemaakt om mezelf uit te dagen én om meer te weten te komen over de geschiedenis. Ik raad je dus aan om een onderwerp buiten je comfortzone te kiezen. Kies natuurlijk wel een onderwerp dat je interessant vindt, maar ga niet voor de makkelijke weg. Dat is zoveel interessanter dan een ‘makkelijk’ onderwerp dat voor jou al bekend is én je leert ook nog wat! Weg met die vertrouwde onderwerpen en kies iets nieuws. 

Samenwerken of toch niet?

Ik heb mijn profielwerkstuk alleen gemaakt. Dat komt omdat alleen ik dit onderwerp interessant vond. Daarbij vind ik samenwerken niet altijd even fijn. Ga jij je profielwerkstuk samen met iemand anders maken? Communiceer dan héél goed met diegene! Zo weet je wat je aan elkaar hebt. Ook de communicatie met je mentor en profielwerkstukbegeleider is heel belangrijk. Door goed te communiceren, voorkom je onnodige fouten en stress. Probeer dus volledig en zo duidelijk mogelijk te zijn.  

Voorbereiding

Ik had op school een presentatieavond voor mijn profielwerkstuk. Ik dacht dat ik alles tot in de puntjes had voorbereid, maar op de avond zelf was ik nog aan het rennen en vliegen om bijvoorbeeld te printen. Ga jij je profielwerkstuk presenteren? Dan is mijn tip om dit heel goed voor te bereiden. Weet wat je wilt zeggen, leer je tekst goed en zorg voor een goede, leuke opzet van je tafel. Dit telt allemaal mee in je beoordeling. En… plan goed, stel niet uit, stel vragen en zorg goed voor jezelf!  

Ik wens je veel succes met je profielwerkstuk en denk eraan: durf buiten je comfortzone te gaan!