Yes! Eindelijk, na ál die jaren, mag je in het laatste jaar van de middelbare school een werkstuk maken over een onderwerp dat jij leuk vindt. Je profielwerkstuk is de klapper op de vuurpijl van je laatste jaar als scholier. Het is niet zomaar een werkstuk… Het is groter dan al je andere werkstukken tot nu toe en je steekt er véél meer tijd in dan dat je normaal doet. Serious business. Eén van de fijnere dingen aan het profielwerkstuk (PWS) is dus dat je zelf het onderwerp mag verzinnen. Maar… hoe doe je dat? En hoe weet je zeker dat het onderwerp echt goed bij jou past? STRESS! Nee, maak je geen zorgen. Met onze vijf tips kies jij hoe dan ook het juiste onderwerp en laat je iedereen zien dat jij hier a-l-l-e-s over weet.
Hoe kies je een onderwerp voor je profielwerkstuk?
Tip 1) Welke vakken vind je het leukst?
Ben jij echt een taalliefhebber en heb je een hekel aan alles wat met wiskunde te maken heeft? Dan is het niet zo handig om je profielwerkstuk te schrijven over een wiskundig onderwerp. Je hoeft jezelf niet vrijwillig te kwellen! Kijk dus naar welke vakken jij het leukste vindt en laat je profielwerkstuk bij dat vak aansluiten. Kijk dan ook gelijk welke leraar je het aardigst vindt. Die leraar wordt namelijk je profielwerkstukbegeleider. Als het iemand is waar je een leuke klik mee hebt, zijn die 80 uren die staan voor je PWS een eitje. Is het een leraar die je niet kan uitstaan? Dan zul je hoogstwaarschijnlijk iets minder warme herinneringen aan deze periode uit je schoolcarrière over houden.
Tip 2) Ga brainstormen
Heb je een vak gekozen? Top! Nu ga je kijken wat je binnen dit vak het meest interessant vindt. Als je bijvoorbeeld voor Nederlands hebt gekozen, onderzoek je welke gebieden je aanspreken binnen. Grammatica, boeken lezen, overtuigende teksten schrijven, interviews afnemen, schrijvers… You name it. Schrijf het allemaal op en kijk waar je blij van wordt. Als je een bepaald aandachtsgebied hebt gekozen, ben je weer een stapje dichter bij het uiteindelijke onderwerp van je profielwerkstuk. Neem voor deze stap in je PWS-proces goed de tijd, want je maakt hiermee uiteindelijk een belangrijke keuze.
Tip 3) Houd 't simpel
Alhoewel het misschien best wel aantrekkelijk is, is het verstandig om een niet al te breed onderwerp te kiezen. Over een heel populair onderwerp is namelijk ook heel veel informatie te vinden. Zó veel informatie, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ga daarom binnen dat bredere onderwerp op zoek naar een kleiner onderwerp dat bij je past. Zat je bijvoorbeeld te denken aan: ‘Schrijfsters uit de 21e eeuw’? Ga dan voor ‘Schrijfsters uit de 21e die een Gouden Griffel hebben gewonnen’. Hoe kleiner je onderwerp, hoe makkelijker het is om er een overzichtelijk verhaal van te maken in je profielwerkstuk.
Tip 4) Vraag hulp van vrienden en familie
Kom je er zelf toch niet helemaal uit? Schakel dan de hulp van je vrienden en familie in. Zij kennen je als geen ander en weten waar jij blij van wordt. Welke onderwerpen vinden zij bij je passen? Vraag het hen en zeg er vooral bij dat ze lekker los mogen gaan. Zo kunnen de leukste en meest originele onderwerpen boven water komen. Geef het een kans!
Tip 5) Denk buiten de lijntjes
Heb je een onderwerp gekozen? Feest! Dan kan nu het onderzoek- en schrijfproces gaan beginnen. Net als alle andere werkstukken die je tot nu toe gemaakt hebt, ben je misschien geneigd om Word te openen en te beginnen met typen. Maar… heb je er wel eens over nagedacht dat je je profielwerkstuk helemaal niet per se hoeft te schrijven? Denk buiten de lijntjes en maak bijvoorbeeld een documentaire over jouw gekozen onderwerp. Of stel een vet tijdschrift samen waarin je je hoofdvraag en subvragen beantwoordt. Het profielwerkstuk is echt jouw kans om te shinen. Maak daar gebruik van! Overleg natuurlijk wel eerst even met je begeleider of die jouw ideeën ziet zitten. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Zo, beginnen je handen al een beetje te jeuken om lekker aan de slag te gaan? We hopen dat je met deze tips jouw droom-onderwerp vindt en dat je met heel veel plezier je profielwerkstuk maakt. Veel succes!