Tips van een oud-examenleerling #5: 3 gewoontes die je beter NIET kunt hebben voor je eindexamens

Oud-examenleerling Aera studeert én blogt voor Examenbundel. In haar artikelen geeft ze jou handige tips en tricks voor je eindexamens! In dit artikel geeft ze drie voorbeelden van gewoontes die je juist niet moet doen voor je eindexamens (terwijl veel mensen dit juist wél doen). 

Tips van een oud-examenleerling: 3 gewoontes die je beter niet kunt hebben voor je eindexamens

Gewoonte #1: Zinloos piekeren 

Als je denkt aan je eindexamens, denk je misschien ook: stress, slagen, paniek, ken ik het wel goed genoeg?, help… Stop! Hier gaat het namelijk al helemaal mis. Al dat gepieker. Volkomen zinloos! En tóch doen we er met z’n allen gezellig aan mee. Alsof we dan meer controle hebben, ofzo. Nope. Wanneer je merkt dat je piekert, raad ik je aan om een boek te pakken of door Netflix te scrollen. In die tijd dat jij piekert, kun je namelijk toch niet slapen en ga je zelfs over je slaap heen. Daarnaast zorgt piekeren voor meer spanning. Dit gaat ten koste van je prestaties én nachtrust. Een paar feitjes op een rij: 50% van de dingen waarover je pieker, gebeurt niet eens. En 30% van jouw gepieker ís al gebeurd. Kun je niets meer aan doen. Dus piekeraar: zoek afleiding en stop met piekeren! 

Slechte gewoonte #2: last minute leren 

Je herkent het misschien wel van jezelf: het laatste moment van de dag nog gaan leren. En dan bedoel ik ’s avonds laat. Dit is niet zo goed voor je. Je gaat laat naar bed en je hoofd zit nog vol met de leerstof waardoor je niet kunt slapen. En zo is de cirkel weer rond. Het is waar dat je je ’s avonds sneller zorgen maakt. Je zult je afvragen of je wel goed genoeg hebt geleerd. Dan lees je de examenstof nog ‘even’ door en vervolgens zit je achter de boeken tot middernacht. Of zelfs later. Herkbenbaar? Dan is mijn tip voor jou dat je je boeken uit het zicht legt en iets leuks gaat doen. Zoals lezen, afspreken met vrienden, Netflixen, wandelen… Kies activiteiten die niets met school te maken hebben.

Slechte gewoonte #3: Uitstelgedrag

De derde slechte gewoonte is het uitstellen van leren voor de examens. “Het komt wel goed”. Is dit een bekende uitspraak voor jou? Ai… het komt namelijk niet zómaar goed. Je moet er wel wat voor doen! En hoe moeilijk het ook is: you can do this! Ik snap uitstelgedrag wel. Het is lekker makkelijk om moeilijke dingen te vermijden. Maar uitstelgedrag maakt alles alleen maar erger. Alles stapelt zich op en nét voor je eindexamens moet je ineens heel veel doen. Dat brengt veel stress met zich mee. En dat wil je liever niet, toch? Dus… pak je boeken en ga ervoor! Zet ‘m op! 

Herken jij je in een van deze slechte gewoontes? En welke ga jij als eerste aanpakken, zodat je goed voorbereid bent op je eindexamens?