Op deze manier leer jij het beste voor je eindexamens: het Examenbundel Stappenplan!

Zit jij in je examenjaar? Dan kun je je vast en zeker vinden in de uitspraak “leren, leren en nog eens leren!”. Natuurlijk wil je slagen en die voldoendes komen niet zomaar uit de lucht vallen. Je moet aan de bak! Maar… op welke manier leer je nou het beste? Wat is handig en wat juist helemaal niet? En hoe kun je je Examenbundels hierbij gebruiken? In dit artikel geven we je een aantal tips, zodat jij op de juiste manier leert én (hopelijk) lekker scoort voor je eindexamens

Op deze manier leer jij het beste voor je eindexamens

Volg het Examenbundel-stappenplan 

Wat heb je nodig?

  • een Examenbundel
  • je Samengevat
  • pen
  • papier 

Stap 1. Kies het vak waarvoor je wilt leren en pak de Examenbundel van dat vak erbij. 

Stap 2. Maak een examen uit de Examenbundel met je Samengevat ernaast. 

Stap 3. Nakijken! Doe dit met je Examenbundel en Samengevat. Neem hier goed de tijd voor. Schrijf op wat je nog niet wist. 

Stap 4. Maak nog een examen uit de Examenbundel en gebruik hierbij je aantekeningen van het examen dat je hiervoor maakte. 

Stap 5. Kijk weer heel goed na en gebruik hier je Samengevat bij. Vergeet niet om aantekeningen te maken! 

Stap 6. Je bent klaar voor het echte werk. Maak nóg een examen uit je Examenbundel, maar dit keer zonder hulp van je aantekeningen en de Samengevat. 

Stap 7. Tijd om na te kijken! Ben je klaar voor het examen? Herhaal deze stappen zo vaak als je wilt, net zolang totdat jij zeker weet dat je een voldoende gaat halen! 

Van nakijken leer je héél veel 

Het is belangrijk om al je gemaakte oefenexamens goed na te kijken. Want wist je dat je hier heel veel van leert? Je focust op datgene wat nog niet helemaal lekker gaat en juist daardoor onthoud je dingen beter. Neem hier dus uitgebreid de tijd voor en wees lekker streng voor jezelf. 

Stop met het maken van samenvattingen

Dat klinkt misschien gek, hè? Toch is het écht zo: het samenvatten van je boek zorgt er niet per se voor dat je de stof beter onthoudt. Dat is zelfs wetenschappelijk bewezen. Het alsmaar doornemen van de stof uit het boek heeft een minimaal effect op de score wanneer je de stof al eerder hebt geleerd. Je leest er meer over in dit artikel

Overhoor jezelf! 

Heb je al een aantal oefenexamens gemaakt en wil je ook nog op een andere manier leren? Jezelf overhoren is een hele goede manier om de examenstof te leren. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld flashcards. Schrijf de vraag op de ene kant van het kaartje en het antwoord op de andere kant. Antwoord zo uitgebreid mogelijk, net zolang tot je écht niet meer weet wat je kunt zeggen. Kijk daarna je antwoord zelf na. Had je het goed? Dan kun je deze flashcard aan de kant leggen omdat je die stof al kent. 

Nog meer over leren 

Ga jij alle bovenstaande tips gebruiken? Super! Als je benieuwd bent naar nog meer manieren om op een goede manier te leren, kun je nog even verder lezen. In dit interview met Paul A. Kirschner en Devon Diercks staan nog meer handigheidjes die jij goed kunt gebruiken tijdens het leren van je eindexamens. 

Veel succes!