Lezen voor de lijst: Engels (5 havo)

Ben jij iemand die het heerlijk vindt om met een goed boek op de bank te kruipen? Of krijg je al jeuk als je alleen nog maar naar een boek kijkt? Of je nou van lezen houdt of niet, je ontkomt er niet aan: het mondeling examen (literatuurexamen) voor je talenvakken! Het is een vast onderdeel van het Schoolexamen. Er zijn honderden, nee… dúízenden, boeken waar je uit kunt kiezen. We snappen het helemaal als je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom geven we je hier tien handige boekentips voor het vak Engels (havo), zodat jij in één overzicht kan zien welke boeken écht iets voor jou zijn.

Zit jij op het vmbo? Bekijk dan deze leestips
Doe je vwo? Doe dan leesinspiratie op in dit artikel



boeken lezen

1) The catcher in the rye – J.D. Salinger 

Heb je zin om je helemaal in te leven in een hoofdpersonage van een boek? Sla dit boek dan zeker open! Hoofdpersoon Holden, een 16-jarige kritische en cynische puber, wordt van zijn dure kostschool getrapt en beslist om zijn ouders dit niet te vertellen. Hij slentert rond in New York op zoek naar… ja, naar wat eigenlijk? Naar een fijn leven misschien wel. Het boek is in de ik-vorm geschreven waardoor je de zoektocht van Holden van heel dichtbij meemaakt. 

2) Paper Towns – John Green 

Quentin, de achttienjarige hoofdpersoon, is al jaren heimelijk verliefd op Margo, zijn mysterieuze buurmeisje dat een zeer avontuurlijk leven leidt. Als zij echter plotseling spoorloos verdwijnt, beslist Quentin haar te gaan zoeken, geholpen door de cryptische aanwijzingen die zij achtergelaten heeft. Maar wil zij eigenlijk wel echt gevonden worden? Een spannend, meeslepend verhaal vol verrassingen dat met veel humor is geschreven.  

3) Animal Farm – George Orwell

Dit beroemde boek gaat over een groep boerderijdieren die slecht behandeld worden door hun eigenaar en beslissen hem te verjagen. Zij gaan verder als groep waarin iedereen gelijk is en waar geen leider is. Maar gaat dit lukken? De slogan ‘All animals are equal but some are more equal than others’ belooft niet veel goeds. Het feit dat je voor alle dieren personen of gebeurtenissen uit de Russische geschiedenis kunt invullen maakt het boek nog extra interessant.

4) The curious incident of the dog in the nighttime – Mark Haddon 

De hond van Christopher’s buurvrouw is vermoord. Wanneer Christopher daar achter komt, gaat hij op onderzoek uit om de dader te vinden. Tijdens zijn zoektocht komt hij er ook achter dat zijn vader hem niet altijd de waarheid verteld heeft. Je leeft in dit boek heel erg mee met de autistische Christopher. Hij legt op zijn eigen manier, met veel tekeningen en schema’s, de gebeurtenissen in het boek uit.

5) Girl in Translation – Jean Kwok

Als Kimberly Chang met haar moeder emigreert van Hong Kong naar New York begint haar dubbelleven: overdag gaat ze naar school en ’s avonds werkt ze onder slechte omstandigheden in een kledingfabriek in Chinatown. In dit prachtige verhaal van de Chinees-Amerikaanse-Nederlandse auteur volg je de moeilijke weg die Kimberly af moet leggen om succesvol te worden in de Amerikaanse maatschappij. Een echte aanrader!

6) The Hate U Give – Angie Thomas

Starr Carter, de zwarte hoofdpersoon van dit boek, woont in een armoedige zwarte buurt maar gaat naar een dure witte school. Als zij getuige is van de dood van haar jeugdvriend Khalil, die door de politie bij een verkeerscontrole neergeschoten wordt, wordt haar leven overhoop gehaald. Een ontroerend en hartverscheurend verhaal over de gevolgen van racisme waarin je als lezer enorm meeleeft met Starr.

7) The Perks of Being a Wallflower – Stephen Chbosky  

Deze coming-of-age roman gaat over Charlie, een 15-jarige introverte jongen die door zijn verlegenheid bang is dat hij geen vrienden zal maken op zijn nieuwe high school. In dit herkenbare en ontroerende boek dat helemaal in briefvorm is geschreven leef je mee met Charlie, zijn uiteindelijke vrienden, zijn dates en lees je over zijn relatie met zijn familie. Een mooi boek met zowel verdrietige als opbeurende momenten, met een verrassend einde.

8) Long Way Down – Jason Reynolds

Als Shawn, de broer van de zwarte hoofdpersoon Will, is neergeschoten is Will van plan de 3 regels die hij geleerd heeft te volgen: niet huilen, niet snitchen, wraak nemen. Will denkt te weten wie Shawn heeft vermoord en gaat dus op pad wraak te nemen. Maar is wraak wel de juiste weg? Dit verhaal dat volledig in dichtvorm is geschreven en zich in 67 seconden in een lift afspeelt, heeft je van begin tot eind in zijn greep. 

9) Normal People – Sally Rooney   

De jonge Ierse schrijfster Sally Rooney vertelt het verhaal van twee millennials die een relatie krijgen, maar niet vol voor elkaar durven te kiezen. Marianne is een buitenbeentje uit een welgestelde kille familie terwijl Connell, wiens moeder voor de familie van Marianne werkt als schoonmaakster, een populaire voetballer is. Een mooi eigentijds verhaal over twee jongeren die hun weg proberen te vinden richting volwassenheid.

10) The Girl on the Train – Paula Hawkins

Rachel reist iedere dag met dezelfde trein van haar huis naar haar werk en kijkt in alle huizen naar binnen. Op een dag merkt ze dat één van de bewoonsters verdwenen is en gaat ze dit mysterie samen met de politie oplossen. Deze superspannende whodunit, geschreven vanuit drie verschillende perspectieven, is een ‘must’ voor iedereen die van thrillers houdt.