Doe jij dit jaar eindexamen Geschiedenis havo of vwo? Dan is het goed om te weten dat er een paar dingen zijn veranderd in de vraagstelling van het examen. Niets schokkends – de leerstof blijft in grote lijnen hetzelfde – maar het helpt wel als je weet wat je kunt verwachten. De nadruk ligt dit jaar iets meer op het toepassen van je kennis, en iets minder op het letterlijk kunnen benoemen van begrippen zoals kenmerkende aspecten.
Leren voor je eindexamen Geschiedenis havo en vwo

Kleine verschuiving in de vraagstelling, niet het leren
Volgordevragen: minder hints, meer inzicht
De bekende volgordevragen, die vaak aan het begin van het examen staan, zijn aangepast. Waar je eerder soms nog hints kreeg die rechtstreeks naar een kenmerkend aspect verwezen, is dat nu niet meer het geval. De verwachting is dat deze vragen voortaan meer gekoppeld zijn aan historische contexten en verplichte jaartallen. Het is dus niet alleen belangrijk om te weten wat er gebeurde, maar ook wanneer en waarom.
Kenmerkende aspecten: begrijpen in plaats van opdreunen
Een tweede verandering: je hoeft de kenmerkende aspecten niet meer letterlijk op te schrijven. Je krijgt dus geen vragen meer als: “Welk kenmerkend aspect past bij deze bron?”
In plaats daarvan krijg je een toepassingsvraag zoals: “Toon aan, met een voorbeeld uit de bron, bij welk kenmerkend aspect uit de achttiende eeuw deze bron past.”
Dat betekent dat je de betekenis van de aspecten nog steeds goed moet begrijpen, maar je hoeft ze niet meer woord voor woord uit je hoofd te leren. Je moet kunnen herkennen welk aspect wordt bedoeld en dit onderbouwen met een voorbeeld of uitleg.
Wat betekent dit voor jouw voorbereiding?
Hoewel de vraagstelling iets verandert, blijft het ontzettend belangrijk dat je de grote lijnen van de geschiedenis begrijpt. Je moet nog steeds weten hoe gebeurtenissen met elkaar samenhangen, hoe ideeën en ontwikkelingen zich over de tijd ontwikkelen, en hoe je bronnen koppelt aan bredere thema’s. De nadruk ligt nu alleen iets meer op begrijpen en toepassen dan op stampen.
Zo oefen je slim
Wil je je goed voorbereiden? Zorg dan dat je oefent met bronvragen, herhaling van de contexten en het herkennen van kenmerkende aspecten in verschillende situaties. In de Examenbundel Geschiedenis 2024-2025 zijn deze vernieuwingen helemaal verwerkt. Je vindt er opgaven in de stijl van het nieuwe examen en uitleg over hoe je die aanpakt.
Check ook Mijn Examenbundel voor extra oefenmateriaal en de antwoorden op de oriëntatietoets uit je Examenbundel, om te zien waar je staat met leren. Zo weet je zeker dat je straks vol vertrouwen je examen in gaat!