Leren met de pomodoro-techniek #hoedanprecies

Wil je in korte tijd effectief leren voor je examen? Dan is de pomodoro-techniek wat voor jou. Je leert méér in minder tijd. Dankzij deze veelgebruikte methode kun je je beter concentreren en houd je het studeren langer vol. Zo slaag jij met dikke voldoendes voor je examen!

Pomodorotechniek

De pomodoro-techniek ontleent zijn naam aan een kookwekker in de vorm van een tomaat die de bedenker van deze techniek gebruikte om te leren. Lees in het stappenplan hoe je met deze leermethode aan de slag gaat.

Stappenplan van de pomodoro-techniek

  • Stap 1: Neem een leeg blad papier en maak een takenlijstje. Schrijf alle taken (voor het specifieke examenvak) op en deel deze in pomodoro’s van 25 minuten in. Zorg dat alles op papier staat, zodat je je goed kunt focussen.
  • Stap 2: kies welke taken of taakdelen van een specifiek onderwerp je vandaag wilt uitvoeren. Vervat deze taken in een blokkenschema met tijden. Bijvoorbeeld: van 10:00 tot 10:25 uur 100 Engelse idioomwoorden herhalen of 5 pagina’s Biologie of Economie samenvatten. Begin met de taken die je bovenaan je lijstje hebt gezet.
  • Stap 3: zet je tomato-timer aan en werk 25 minuten geconcentreerd aan je taak. De 25 minuten studeertijd zijn heilig. Laat je in deze tijdsperiode niet afleiden en stop ook als de timer afgaat. Als je de taak een keer niet hebt afgekregen, maak je een nieuwe pomodoro voor dit onderwerp aan.
  • Stap 4: neem na de eerste pomodoro 5 minuten pauze en begin hierna aan de volgende pomodoro. Benut de pauzes om te ontspannen en de leerstof goed te verwerken.
  • Stap 5: na 4 pomodoro’s neem je 25 minuten pauze voor ontspanning.

Houd je strikt aan dit schema. Maak de 25 minuten leertijd vol en neem ook de rustpauzes in acht. Je zult merken dat de methode rust brengt tijdens het leren en dat je hierdoor meer en sneller leert voor jouw examens!

Meer over de pomodoro-techniek vind je in dit artikel.