Hoe leer je het beste voor de examens?

Als je leert voor het eindexamen wil je natuurlijk ieder uur goed gebruiken en zo veel mogelijk leren. Dan is het extra belangrijk dat je kiest voor effectieve en efficiënte leermethodes. Zo kun je tot 80% meer leren in dezelfde tijd. Leren leren expert Michelle van pUber bijles heeft de 5 beste leermethodes voor de examens voor je op een rij gezet.

leermethodes

5 wetenschappelijk bewezen leermethodes

1. Uitlegvideo i.c.m. active recall

Door uitlegvideo´s te kijken over lastige onderwerpen kun je veel leren. Maar wist je dat je veel meer kunt leren met dezelfde uitlegvideo als je het kijken van de video combineert met active recall? Dit betekent dat je iedere 3 minuten de video 1 minuut op pauze zet. Tijdens de pauze schrijf je alles wat je de afgelopen minuten hebt geleerd kort op. In steekwoorden, korte zinnetjes en met pijltjes en opsommingen. 

2. Elaboration

Met deze leermethode verbind je de kennis die je al hebt met de kennis die je nieuw opdoet. Omdat stof van de examens herhaling is van wat je eerder hebt geleerd, werkt deze leermethode extra goed. Je weet namelijk meer dan je denkt! Bedenk bij een begrip een voorbeeld of of stel jezelf vragen over de stof. Je kunt ook een mini mindmap per onderwerp of begrip maken op een memoblaadje. Schrijf in steekwoorden op wat jij allemaal weet en vul dit aan met de informatie uit jouw Samengevat of schoolboek. 

3. Afwisseling is beter! 

Het brein kan de meeste informatie opslaan als het ieder half uur iets anders moet doen. Wissel daarom verschillende onderwerpen en leermethodes af. Kies verschillende leermethodes voor ieder vak. Dit helpt je om de stof beter te begrijpen en te onthouden.

4. Visueel leren

Verbind woorden met beelden. Dit kan bijvoorbeeld door het maken van tekeningetjes bij de stof of het overtrekken van afbeeldingen met doorzichtige notitieblaadjes. Door niet alleen te leren met tekst maar ook visueel, activeer je verschillende delen van de hersenen en wordt de informatie beter opgeslagen.

5. Oefenen met recente examens

Het is mega belangrijk om te oefenen met het maken van examenvragen. Daarvoor kun je natuurlijk jouw Examenbundel gebruiken. Op deze manier kun je wennen aan de vraagstelling en weet je wat je kunt verwachten tijdens het examen. Vergeet ook niet om de examens na te kijken! Zo geeft het oefenen van recente examens ook inzicht in welke onderdelen je nog extra moet oefenen en/of leren. 

Wil je nog meer leermethodes om uit te kiezen? Check dan het Slim leren voor de examens e-book van Michelle van pUber bijles. Zo kun je tot 80% meer leren in dezelfde tijd en kun je zelfs voor de moeilijkste vakken een goed cijfer halen!