De top 15 examentips… voor ouders!

Het eindexamen van je zoon of dochter staat voor de deur. Is je kind al nerveus of doet het hem of haar echt nog helemaal niks? Zelf heb je er misschien ook wel een bepaald gevoel bij deze belangrijke laatste periode van de middelbare school. Handig dus als je weet wat je het beste wel en niet kunt doen als jouw kind eindexamen doet. Zo maak je de kans van slagen alleen maar groter.

Sowieso is het een goed idee om de volgende examentips te delen met jouw kind!

examentips-voor-ouders-examenbundel2

 De 15 belangrijkste examentips voor ouders zijn:

 1. Zorg voor rust bij jezelf

  De belangrijkste regel voor jezelf is om gewoon rustig te blijven. Dat klinkt natuurlijk heel wat makkelijker dan het in werkelijkheid is. Maar bedenk dat je eigen gedrag het gedrag van je kind kan beïnvloeden. Is je kind zenuwachtig en laat jij merken dat je dat ook bent, dan wordt hij of zij waarschijnlijk nóg zenuwachtiger. Straal rust en kalmte uit en je kind zal zelf ook meer kunnen ontspannen.

 2. Zorg voor rust in huis

  Er is niets zo vervelend om in een drukke omgeving te moeten studeren. Zorg er daarom voor dat je zo veel mogelijk rust in huis creëert. Daar profiteert je kind, maar ook de rest van het gezin, enorm van. Bijvoorbeeld door een plek te bieden waar jouw examenploeteraar in alle rust kan leren. Verboden voor broertjes en zusjes (op gezette tijden) en met zo min mogelijk afleiding (tv, radio, internet).
 3. Zorg dat je op de hoogte bent van alles omtrent de examens
  Er komt best veel kijken bij het doen van een examen. Dat weet je zelf als ouder vast nog maar al te goed. Welke lesstof is belangrijk, wat mag ik wel of juist niet meenemen tijdens het examen, hoelang duurt het examen… Zorg ervoor dat je als ouder ook op de hoogte bent van al die randvoorwaarden. Niets is zo irritant voor een kind als ouders precies de verkeerde dingen vragen of zeggen over een examen. Op de volgende pagina vind je alle informatie rondom de eindexamens. Bovendien is het ook fijn voor ze als ze bij jou nog even kunnen navragen hoe dingen ook alweer precies zaten. Weet je het antwoord een keertje niet? Ga dan samen op onderzoek uit bijvoorbeeld in de lesboeken, in een Examenbundel of op Mijn Examenbundel.
 4. Maak samen een planning
  Plannen is niet voor iedereen weggelegd. Hetzelfde geldt voor het jezelf houden aan een planning. Misschien is het een goed idee om samen met je kind een studieplanning voor de examens te maken. Zo hebben ze een soort van stok achter de deur. En weten ze wanneer ze wat moeten leren. Hang het schema op een centrale plaats op in huis, eventueel op meerdere plekken. Of gebruik er een handige app voor.
 5. Beperk de schermtijd
  Als je studeert, is het belangrijk om zo weinig mogelijk afleiding te hebben. Zorg er dus voor dat je kind zijn of haar telefoon (of tablet/computer/etc.) op gezette tijden niet gebruikt. Of stel juist tijdstippen in waarop de telefoon wél aan mag. Stel je wel flexibel op, dus als er iets via WhatsApp aan de leraar gevraagd moet worden, sta dat dan wel gewoon toe.
 6. Gezond eten
  Het lijkt een open deur maar heel veel ouders gaan hiermee echt de mist in. Als je zorgt voor gezonde maaltijden, gaan je kinderen veel beter de examenperiode in. Goed en regelmatig eten heeft nu eenmaal een positief effect op het stressgehalte van kinderen. Met drie maaltijden per dag en een paar (gezonde) tussendoortjes heeft het lichaam van je kind de hele dag genoeg brandstof om te kunnen studeren.


  examentips-voor-ouders-examenbundel2

 7. Voldoende slaap
  Let er goed op dat je kind genoeg slaapt. Voldoende nachtrust en een goede structuur (elke dag op dezelfde tijd gaan slapen) zijn daarbij erg belangrijk en ook goed voor lichaam en geest. Met een goede nachtrust kan je kind uitgerust en fit aan een nieuwe dag beginnen. Vergeet ook niet dat slaap gewoon nodig is om alle examenstof te verwerken. Op die manier wordt de informatie goed in het geheugen opgeslagen.
 8. Help mee en zorg voor betrokkenheid
  Het is heel makkelijk om je kind urenlang te laten leren zonder er verder naar om te kijken. Maar sommige kinderen vinden het fijn als je wat betrokkenheid toont en meehelpt. Bijvoorbeeld door hem of haar te overhoren. Of iets uit te leggen dat ze niet snappen. Weet je zelf het antwoord even niet? Zorg er dan voor dat je samen op onderzoek uitgaat. Heb je ook weer meteen een leuke gezamenlijke activiteit te pakken.
 9. Zorg voor een positieve sfeer
  Drie weken ruzie tijdens de examens? Daar zit niemand op te wachten en daar help je ook niemand mee. Probeer in huis en daaromheen voor een positieve sfeer te zorgen. Toon belangstelling en vraag eens hoe het gaat. Geef af en toe ook een complimentje over het feit dat je vindt dat je kind zich bijvoorbeeld goed inzet en hard aan het werk is.
 10. Bewaak de balans
  Zorg ervoor dat er voldoende balans is bij het studeren van je kind. Het werkt niet om de hele dag bezig te zijn met leren. Of het steeds maar weer te hebben over de eindexamens. Maak ook tijd voor leuke dingen. Voor de een zal dat sport zijn, voor de ander muziek en weer een ander kind heeft het nodig om even te gamen of tv te kijken. Wist je trouwens ook dat als de hersenen even niet met de studie bezig zijn de moeilijke stof beter verwerkt kan worden?
 11. Verrassing!
  Met kleine attenties en verrassingen kun je je kind laten weten dat je aan hem of haar denkt. Het leukste is als dat op onverwachte momenten opgemerkt wordt. Doe bijvoorbeeld een lief kaartje in een studieboek of sta opeens naast je studiebol met een lekker stukje taart.
 12. Overdrijf het niet
  Hartstikke leuk al die extraatjes, maar er zijn grenzen. Verwen je kind niet te veel met allerlei cadeautjes of lekkernijen. We hadden het bij tip 10 al aangegeven: balans is enorm belangrijk, dus ook op dit gebied.
 13. Geen kritiek!
  Als je kind in jouw ogen maar weinig uitvoert voorafgaand of tijdens de examens, ga dan niet de hele tijd kritiek leveren. Maak ook geen verwijten die niet meer opgelost kunnen worden tijdens de examenperiode. Steeds maar weer herhalen dat je kind iets had moeten doen of opmerkingen als “ik zei het toch” leveren alleen maar meer stress op en komen de motivatie ook niet ten goede.
 14. Maak gebruik van de producten van Examenbundel
  Als je je kind nog wat extra ondersteuning wilt bieden, kan het ook slim zijn om hem of haar te helpen met bijvoorbeeld Examenbundel en Samengevat. Sowieso kan iedere leerling gratis gebruik maken Mijn Examenbundel. Hier kunnen zij overzichten van examenstof vinden, een gepersonaliseerd dashboard, gratis oefenexamens, antwoorden op de oriëntatietoetsen, video's en meer!
 15. Praat na
  Is er weer een examendag voorbij? Bespreek dan samen hoe het ging en probeer te achterhalen wat er eventueel is misgegaan. Lag het aan de voorbereiding of lagen de vragen gewoon niet in het straatje van je kind? Wellicht dat je kind er wat aan heeft bij een volgend examen. Door bijvoorbeeld nog wat extra oefenopgaven te maken.

Zo. Dit waren de 15 belangrijkste tips die je als ouders goed kunt gebruiken tijdens de examenperiode van je kind. Waar uiteindelijk iedereen in huis van zal profiteren. Op naar hopelijk een positief resultaat. Dus leg die vlag maar alvast klaar of maak er zelf één samen zodat jullie de tijd tot de examenuitslag gezellig door kunnen komen!

Bekijk de documentaire over ons 40 jarig bestaan:

40-jarig-bestaan-Examenbundel