De enige echte Eindexamen Evaluatie #6: dinsdag 25 mei

Daar zijn we weerrr! De tweede examenweek van het eerste tijdvak is aangebroken. Houden jullie het nog een beetje vol? Laat ons elke dag weten hoe de examens gingen door onze instapolls te beantwoorden. Dat deden jullie massaal tijdens de eerste week van de eindexamens. Hier vind je de verslagen van dag 1, 2, 3, 4 en 5. Vandaag waren de volgende eindexamens aan de beurt: geschiedenis (vmbo BB, vmbo KB en vmbo GL/TL), muziek (havo), Griekse taal en cultuur (vwo), wiskunde (vmbo BB), NASK 2 (vmbo GL/TL), Frans (havo) en economie (vwo). Benieuwd hoe het bij jouw mede-eindexamenkandidaten ging? Je leest het in dit artikel!

de-enige-echte-eindexamen-evaluatie-2021-dag-6-geschiedenis en staatsinrichting-muziek-grieks-wiskunde-nask2-frans-economie

Geschiedenis (vmbo BB, vmbo KB en vmbo GL/TL) 

Geschiedenis vmbo BB 

Ai, ai, ai, we beginnen deze zesde dag met een niet zo vrolijk bericht… Het examen geschiedenis voor vmbo BB was volgens jullie namelijk erg moeilijk. 65% van jullie ging met een slecht gevoel de examenzaal uit. Iemand laat weten: “Er was een vraag over The sound of music”, maar of dat nou positief is? 

Geschiedenis vmbo KB

Het examen geschiedenis voor vmbo KB ging nóg iets slechter (volgens jullie dan) dan het examen van vmbo BB. Maar 33% laat weten dat het eindexamen goed ging. We hopen met jullie mee dat er alsnog een voldoende uitrolt! 

Geschiedenis vmbo GL/TL 

Leerlingen van vmbo GL/TL zijn ietsjes minder negatief over hun eindexamen geschiedenis. ‘Maar’ 53% laat weten dat dit examen slecht ging. Gelukkig ging het dus bij 47% van jullie wél goed. Antwoorden die worden gegeven zijn: “dit waren echt veel te veel vragen”, “het examen had een lastige formulering van de vragen en er waren veel te veel bronnen”, “er kwamen veel vragen in voor die we nooit hebben behandeld”, maar ook: “ging lekkerrr” en “wel wat vage vragen, maar heb alles in kunnen vullen”. Let’s hope for the best! Heb jij dit eindexamen al nagekeken? Dat kun je op deze pagina doen. 

Muziek (havo) 

Van muziek worden wij meestal vrolijk, maar jullie vandaag niet zo. Maar liefst 70% geeft aan dat het eindexamen muziek (havo) niet lekker ging. Dat is een understatement... Het ging slécht. Zo zegt iemand: "Dit eindexamen was veel te lang en heel pittig. Er kwamen dingen in voor die we nog nooit op school hebben behandeld". Een ander vult aan: "Ik ga niet akkoord met dit examen". Dat zegt genoeg... Ook docenten vonden het examen lastig. Iemand laat weten: "Zelfs ik vond dit examen pittig! Lastige vraagstellingen. Een moeilijke invuloefening met én versieringen én overbinding. Het was niet een top examen om te maken". Een andere docent geeft aan: "Ik heb voor het eerst sinds jaren meegemaakt dat leerlingen veel vragen open hebben gelaten in verband met tijdgebrek. Heel erg zonde.". Ben jij benieuwd hoe jij hebt gescoord? De antwoorden vind je hier

Griekse taal en cultuur (vwo)

Iéts meer dan de helft van onze instapoll-antwoorders vond dit examen niet zo lekker gaan, namelijk 55%. Als we vragen waarom, zijn jullie het er allemaal over eens: dit examen was echt veel te lang. Volgens iemand “was de proefvertaling goed te doen, maar waren de tekstvragen erg lang”. Cito heeft de antwoorden van dit examen online gezet, zodat je kunt kijken welke score je (ongeveer) hebt behaald. 

Wiskunde (vmbo BB) 

Vandaag was vmbo BB aan de beurt voor hun examen wiskunde. En of dat goed ging…? Niet helemaal. 65% van jullie geeft aan dat dit eindexamen slecht ging. We zijn altijd benieuwd waarom iets goed – of juist niet goed – ging! Laat je dan ook horen in onze vraagstickers. 

NASK 2 (vmbo GL/TL)

Yes! Mogen we even een momentje voor het feit dat dit eindexamen bij de meeste scholieren goed ging?! Bij 51% ging dit examen goed en bij 49% niet zo. Toch een kleine meerderheid waarbij het wél lekker ging. Jullie laten het volgende aan ons weten: “De vragen waren duidelijk en ik wist echt wat er van me verwacht werd”, “Het was qua theorie wel te doen”, “Ik vond het toch wel lastig, ook al ben ik normaal gesproken best goed in NASK”, “Er waren bijna geen vragen over koolstofchemie” en “De teksten waren echt superlang!”. Zoals je ziet zijn de meningen nogal verdeeld. Ben je benieuwd hoe jij dit eindexamen hebt gemaakt? Check de antwoorden online

Frans (havo)

Hoe ging het eindexamen Frans (havo) bij jou? Bien of niet zo? Onze pollantwoorders zijn het met elkaar eens: dit examen was terrible! Bijna 60% geeft aan dat het écht niet lekker ging. Redenen die worden genoemd zijn: “Zelfs de docent vond dit examen moeilijk”, “Moeilijke toets, ook al ben ik goed in Frans”, “Het examen was lang en bevatte veel moeilijk woorden”, “Wat een ongelofelijk moeilijke toets!” en “Ik had abnormale tijdsnood. Dit wordt wegstrepen…”. Gelukkig krijgen we ook wat positieve antwoorden: “Met een n-term van 0 heb ik een 7,2. Dus ik ben helemaal bij” en “Denk dat het wel prima was, niet té moeilijk”. Ben jij benieuwd welke score jij ongeveer hebt voor dit eindexamen? Kijk je antwoorden dan na op deze pagina

Economie (vwo) 

Hè, wat hadden we dit overzicht graag met een knaller af willen sluiten, maar helaas… Ook het eindexamen economie (vwo) ging niet zo goed. 58% vond het s-l-e-c-h-t gaan. Met name omdat de toets érg lang was. Wat is dat toch dit jaar met al die extreem lange toetsen? Hoe dan ook: je kunt je antwoorden hier nakijken. Hopelijk valt het alsnog mee voor de meesten van jullie! 

Ben jij al over de helft of heb je nog aardig wat examens te gaan? Wij wensen je heel veel succes met leren en als je morgen weer moet knallen: zet ‘m op! Je kunt het! Heb je nog een beetje extra motivatie nodig? Luister dan naar de examenrap Slagen van MeesterVlogger. Die zit gegarandeerd nog een paar dagen in je hoofd!