De enige echte Eindexamen Evaluatie #2: dinsdag 18 mei

Dag 2 van de eindexamens van 2021 is een feit! Heb je er een goed gevoel over of zweet je een beetje als je eraan terugdenkt? Elke dag vragen wij jullie via ons Instagramaccount naar jullie reactie. Vandaag stonden op het programma: geschiedenis (havo en vwo), Nederlands (vmbo BB), wiskunde (vmbo KB, GL en TL), Engels (havo) en Frans (vwo). Een drukke dag! Lees hieronder hoe jouw mede-eindexamenkandidaten het vonden gaan. 

De enige echte Eindexamen Evaluatie #2: dinsdag 18 mei

Geschiedenis (havo en vwo) 

havo 

De meesten van jullie vonden dit examen niet zo lekker gaan. Bijna 60% van de antwoorders op onze insta-poll geeft aan dat het eindexamen geschiedenis slecht ging. Redenen hiervoor zijn onder andere: te moeilijk geformuleerde vragen, een véél te lang examen en hele ingewikkelde bronnen. Toch waren anderen juist blij, omdat het erg goed ging! Zo zegt iemand dat dit eindexamen vergelijkbaar was met de oefenexamens en was er voldoende tijd om alle vragen rustig te lezen en te maken. 

De antwoorden van dit examen staan online. Je vindt ze op deze pagina

vwo 

Yes, dit eindexamen ging bij meer dan de helft van jullie goed! 56% geeft aan dat dit examen goed te doen was: “makkelijker dan verwacht”, “ik heb overal wat ingevuld, dus dat is al een vooruitgang met het eindexamen wiskunde A van gisteren” en “easy, niet te ingewikkeld”. Hè, wat fijn om te horen! Helaas ging het niet bij íédereen even goed. Zo laten jullie weten dat het eindexamen enorm lang was met veel lastige vragen. Ook vonden sommigen de vraagstelling vaag en wisten daardoor niet wat er precies werd verwacht.  

Benieuwd naar de antwoorden? Ze staan online op de website van het Cito!

Nederlands (vmbo BB)

Woehoe! Ook dit examen vond het merendeel goed gaan. Bij bijna 70% van de poll-antwoorders ging het lekker. We hebben ook geen enkele klacht ontvangen over dit eindexamen. Ook wel eens fijn! 

Wiskunde (vmbo KB, GL en TL)

vmbo KB 

Jullie meningen zijn lekker verdeeld: 52% vond het examen goed gaan. Iemand zegt: “ik had heel veel stress, maar het ging beter dan verwacht!”. Toch vindt 48% dat het helemaal niet zo goed gaat. Een reden die wordt genoemd is: “het was echt heel moeilijk en het was veel begrijpend lezen”. 

vmbo GL/TL

Ook het eindexamen wiskunde vmbo GL en TL is bijna 50/50 gemaakt. 51% tegenover 49%. Dit zeggen de positievelingen onder jullie: “hij was zeker te doen!!!”, “dit eindexamen was makkelijker dan de oefenexamens” en “was prima te doen, maar vraag 20 was error”. En waarom ging het volgen sommigen dan niet zo goed? Nou, bijvoorbeeld omdat ze het examen veel te lang vonden of omdat er niets in het examen kwam van datgene wat ze geleerd hadden. Tja… dan wordt het lastig. Maar wie weet haal je toch nog een goed cijfer!

Ben je benieuwd of je de juiste antwoorden hebt gegeven? Check het hier

Engels (havo) 

Yeeha, ook het eindexamen Engels (havo) ging very good bij veel van jullie. 60% is blij, 40% wat minder. Iemand die het examen alvast heeft nagekeken komt in het slechtste geval uit op een 7,6. Hallo… hoe lekker is dat?! Een ander vond de teksten zelfs leuk en dat maakte het hele examen een stuk makkelijker. Omdat veel van jullie vandaag óók al eindexamen geschiedenis hadden, was de concentratie soms ver te zoeken. En dat is natuurlijk helemaal niet gek. Een andere reden waarom het niet altijd even lekker ging was dat het hele examen erg lang was. Iemand vergelijkt het met een van de bekendste liedjes van Davina Michelle: ‘Het duurt te…’. Ja, vul maar in 😉

De antwoorden van het eindexamen Engels (havo) vind je hier

Frans (vwo) 

Mais non! Veel vwo’ers hadden moeite met dit examen: ruim 70%. En waarom dan wel? Onder andere omdat de teksten en vragen veel te lang waren. Daarnaast lag ook de moeilijkheidsgraad hoog. Iemand zegt zelfs: “oui, oui, oui, ik heb sowieso een 3”. Toch zijn er ook nog wat positieve geluiden. Zo vindt iemand dat dit examen veel makkelijker was dan alle oefenexamens. Een ander geeft aan een 6 te hebben met een n-term van 1. Er is hoop! 

Benieuwd welk cijfer jij ongeveer hebt? Dit zijn de antwoorden. Laat het nakijken beginnen (als je dat niet al láng hebt gedaan, natuurlijk).  

Zo, dat was dag 2. Hoe ging het bij jou? Heb je een klacht? Dan ben je niet de enige! Gisteren stond de klachtenteller van het LAKS op ruim 20.000! Vooral over wiskunde A (vwo) kwamen héél veel (ruim 9.000) klachten binnen. Wist je dat je je klachten gemakkelijk instuurt via deze pagina van het LAKS? Maarre… ondanks alles: altijd blijven lachen, hè?! Zet ‘m op. Heel veel succes!