De enige echte Eindexamen Evaluatie #1: maandag 17 mei

Yes, de eerste dag van de eindexamens van 2021 zit erop! Elke dag vragen wij je via ons Instagramaccount naar je reactie op jouw examen(s). Ging het goed of slecht en waarom? Vandaag stonden op het programma: Duits (vmbo BB), Nederlands (vmbo KB, GL en TL), bedrijfseconomie (havo) en wiskunde A, B en C (vwo). Lees hieronder hoe jouw mede-eindexamenkandidaten terugkijken op de eerste dag! 

de enige echte eindexamen evaluatie 2021 dag 1 duits nederlands bedrijfseconomie wiskunde

Duits (vmbo BB)

De meningen over het eindexamen Duits zijn verdeeld. Iets meer dan de helft, 56% van de antwoorders op onze poll, vond het examen goed gaan. De andere eindexamenkandidaten vonden het ronduit slecht gaan. Een reden die wordt genoemd is: “je moest veel te veel uitleggen en bewijzen”. 

De antwoorden van dit examen zijn nog niet online te vinden.

Nederlands (vmbo GL en TL) 

De reacties op het eindexamen Nederlands voor het vmbo zijn bijna gelijk verdeeld. 54% vond het examen goed gaan. Esther zegt: “de teksten waren makkelijk en de schrijfopdracht was een e-mail. Dus niks te klagen!”. Meike, Manon en Lydia geven aan dat ze Nederlands altijd al een makkelijk vak vinden en dat ze bij het nakijken op een mooie score uitkomen. 

46% van de antwoorders vond het eindexamen moeilijk. We krijgen vooral veel klachten over de eerste tekst. Deze was volgens veel van jullie véél te lang. Zo geeft iemand aan in tijdsnood te komen en daardoor alles niet nog een keertje kon doorlezen.  Een aantal van jullie had moeite met het concentreren op het examen. Bij Sannah kwam dit omdat ze net voor het examen helemaal natgeregend was en de leraren nogal chaotisch deden. Ze begon aan alles te twijfelen. 

De antwoorden voor het eindexamen Nederlands vmbo GL en TL vind je hier.  

Bedrijfseconomie (havo) 

Ook bij het eindexamen bedrijfseconomie (havo) liggen jullie meningen heel dicht bij elkaar. 51% vond het examen slecht gaan. Kim zegt hierover: “Het examen leek niet op de proeftoetsen en veel theorie kwam niet terug”. Froukje is het hiermee eens: “Dit examen was heel anders dan de se’s en oefenexamens die vrijgegeven waren”. Toch vindt 49% dat het examen wél goed ging. Zo zegt iemand: “ik snapte eindelijk hoe je aandelen moest doen”. Nou… dat is ook wel eens fijn, toch?!

Wil je alvast kijken wat voor een score je (ongeveer) hebt gehaald? De antwoorden van het allereerste eindexamen bedrijfseconomie staan op deze pagina van het Cito

Wiskunde A, B en C (vwo) 

Over alle drie de wiskunde examens zijn jullie het eens: het ging niet zo lekker. We zoomen per examen even in!

Wiskunde A (vwo)

Vooral wiskunde A was volgens veel van jullie, ruim 70% van de antwoorders op onze poll, een regelrechte ramp. Jullie zijn het er bijna allemaal over eens dat dit examen veel te lang was. Maud, Demi en Vivian vonden het, naast dat het te lang was, ook nog eens heel moeilijk. En zij waren écht niet de enigen. Havana zegt: “dit is de moeilijkste toets die ik ooit voor wiskunde heb gemaakt, terwijl ik bijna alle vorige examens heb geoefend”. Esmee en Grace vonden het eerder lijken op een economie examen… 

Wiskunde B (vwo)

Zowel positieve als negatieve geluiden over wiskunde B. 39% van de antwoorders vond het examen goed gaan. Karin zegt: “ik had een 3 verwacht, maar het viel me heel erg mee!”. Ook bij Tess en Debora ging het oké. Tess zegt: “de opdrachten waren prima te doen”. En Debora ‘vond dit examen makkelijker dan die van 2019’. Daar tegenover staat dat 61% het s-l-e-c-h-t vond gaan. En waarom dan wel? Vooral omdat de vragen vaag en moeilijk waren, de toets te lang was en er weinig variatie binnen het examen was. Iris zegt: “Dit eindexamen is niet vergelijkbaar met de afgelopen jaren”. 

Wiskunde C (vwo)

Het is misschien geen verrassing, maar ook wiskunde C ging bij de meesten van jullie niet zoals gehoopt. 60% vond het slecht gaan. Zo zegt iemand: “dit examen was echt veel moeilijker dan de oefenexamens”. 

De antwoorden van wiskunde A (vwo) zijn hier te vinden. Die van wiskunde B (vwo) hier en die van wiskunde C (vwo) hier.  

Wiskundedocent Menno (van Math with Menno, wie kent hem niet?!) laat weten wat hij van de examens wiskunde vond. Je ziet het hieronder!  

Ben jij klaar voor de tweede dag van je eindexamens? Je kunt het en je gaat vast en zeker slagen! Wil je nog een beetje extra motivatie (en ontspanning)? Bekijk dan de examenrap Slagen van MeesterVlogger! Héél veel succes!