De enige echte Eindexamen Evaluatie #5: vrijdag 21 mei

Applaus voor jezelf, want de eerste week van de eindexamens zit erop! Je hebt nu een welverdiend lang weekend! Natuurlijk ga je tijdens deze dagen keihard leren, maar neem ook zéker even een momentje voor jezelf. Hoe ging het vandaag bij jou? Heb je het al aan ons laten weten via onze instapolls? Vandaag stonden op het programma: drama (vmbo GL en TL), Duits (havo), maatschappijwetenschappen (vwo), economie (vmbo BB, vmbo KB en vmbo GL en TL), tekenen, handvaardigheid en textiele vormgeving (tehatex) (havo) en Nederlands (vwo). Lees hieronder hoe de examens gingen bij andere leerlingen. 

de-enige-echte-eindexamen-evaluatie-2021-dag-5-duits-maatschappijwetenschappen-economie-nederlands-drama-tehatex

Drama (vmbo GL en TL)

We beginnen vandaag met een score die we inmiddels van jullie gewend zijn: bij de helft van jullie ging dit eindexamen goed en bij de andere helft helaas niet. Een van de redenen die hiervoor wordt genoemd is dat het examen op een bepaalde school zelfs niet door kon gaan… Ai, dat is heel erg balen! We hopen voor deze leerlingen dat ze lekker kunnen knallen in het tweede tijdvak! De antwoorden van het examen van vandaag vind je in ieder geval op deze pagina.  

Duits (havo) 

Positieve berichten over het eindexamen Duits (havo)! 58% van onze poll-antwoorders vonden dit examen sehr gut gaan. Fijn! Und warum? Dit is wat jullie antwoorden: “Makkelijke teksten en duidelijke antwoorden”, “Ging goed! Dit geeft me echt weer even een goede boost!”, “Ging super! Alle teksten waren duidelijk” en “Het was een lang examen, maar niet heel moeilijk”. Ook wel eens fijn om te horen, toch? We hopen dat het bij de overige 42%, ondanks het slechte gevoel, tóch aardig goed ging. Heb jij dit eindexamen al nagekeken? Kun je op deze pagina doen!  

Maatschappijwetenschappen (vwo) 

Begon jij fris aan dit examen of had je nog wel even lekker in bed kunnen blijven liggen? Bij 54% van jullie ging dit examen niet zoals gehoopt. De antwoorden zijn verdeeld. Waar een aantal van jullie zeggen dat het examen “best moeilijk was”, zegt een ander: “Het ging goed hoor. Alleen het examen was echt bizar lang! Bijna niemand had het af”. Tijdsdruk is nooit fijn. We hopen dat jullie alsnog allemaal een voldoende hebben! De antwoorden van dit examen vind je hier

Economie (vmbo BB, vmbo KB en vmbo GL en TL)

Economie vmbo BB

Helaas, helaas… dit examen ging bij de meesten van jullie slecht. 60% geeft aan dat het beter had gekund. Gelukkig ging het bij 40% van jullie wel goed. Laat via onze instapoll vooral weten waarom het lekker ging of juist niet. Zijn we benieuwd naar! 

Economie vmbo KB

Ook bij vmbo KB-leerlingen ging het eindexamen economie niet altijd even goed. Opnieuw laat 60% van jullie aan ons weten dat dit examen slecht ging. Zo jammer! Hopelijk valt het uiteindelijk toch mee en hebben jullie een voldoende. We duimen met jullie mee! 

Economie vmbo GL en TL 

We dachten éventjes dat dit eindexamen bij meer mensen goed ging, maar helaas… 52% geeft aan dat het slecht ging. Maar dat betekent dat het bij 48% wél lekker ging. Laten we daar maar even op focussen. Jullie zeggen het volgende: “Kan er niet echt iets over zeggen, maar het examen leek makkelijk”, “Ik had het echt superslecht verwacht, maar na het nakijken ben ik heel blij!” en “Ging wel goed denk ik. Ik vond ‘m eigenlijk wel makkelijk”. Wij worden blij van deze antwoorden! Wil je dit eindexamen nakijken? Dat kan! Klik hier voor de antwoorden

Tehatex (havo) 

Jullie zijn het erover eens: dit examen was véél te lang. Bij maar 34% van de poll-antwoorders ging het goed. Jullie zeggen hierover: “Dit eindexamen was te lang en er kwamen geen vragen in voor over de stof die we moesten leren”, “Ik denk dat ik wel een 6 heb, maar het examen was te lang”, Ik had veel te weinig tijd” en “Het was een grote improvisatieshow”. Enorm balen! Heb jij ook geïmproviseerd? Bekijk op deze pagina of je dat een beetje oké hebt gedaan. 

Nederlands (vwo) 

We hadden deze week graag met een positief bericht willen eindigen. Dat gaat helaas niet lukken als we jullie antwoorden lezen over het eindexamen Nederlands (vwo). 56% gaf aan dat het s-l-e-c-h-t ging. Redenen die worden genoemd: “Dit examen was echt heel lang en er kwamen vragen in die in zijn geheel niet in de syllabus stonden”, “Wat was dit?! Echt niet normaal lang”, “De teksten waren langer dan normaal en het aantal open vragen was teveel” en “Drie lange, ingewikkelde teksten. De vragen waren soms heel vaag”. Toch is niet iedereen negatief: “Het ging wel oké, maar er kwam een vraag in voor over een stijlfiguur. Dat had ik niet meer kunnen leren”, “24 van de 40 vragen gingen over de eerste tekst, maar die tekst was wel goed te doen!” en “Was echt héél goed te doen”. 

Heb jij dit eindexamen al nagekeken of durf je niet? Mocht je je bedenken: je vindt de antwoorden hier

ZO! De eerste week is achter de rug. Haal even rustig adem en ga lekker aan je weekend beginnen. Wij wensen je heel veel succes met leren, maar ook met ontspannen! Wij zijn trots op je en geloof ons: het komt allemaal goed. Écht waar.