VIDEO: De beste uitlegvideo’s op een rijtje. Deel 2: bètavakken

Heb jij je lesboeken van A tot Z gelezen, maar snap je de stof toch nét niet helemaal? Of wil je wat extra uitleg krijgen over de eindexamenstof? YouTube heeft de antwoorden voor je! Nee, dat is niet te mooi om waar te zijn. Er zijn honderden, misschien wel duizenden, uitlegvideo’s gemaakt door leraren uit het voortgezet onderwijs. Wij zetten de beste YouTube-kanalen voor je op een rijtje. Met deze keer: de bètavakken. 

uitlegvideo's bètavakken

Wiskunde

 • Nico van Wijngaarden is dé YouTube-docent die je moet volgen als je je maximaal wilt voorbereiden op je schoolexamens of het centraal eindexamen havo of vwo wiskunde A of B. Als bovenbouwdocent weet hij exact wat jij nodig hebt om te slagen. Hij legt zowel algemene wiskunde-onderwerpen als oude examenopgaven uit.
 • Nick Gerdes is één van de vele wiskundefanaten die uitlegvideo’s deelt op YouTube voor zowel havo en vwo wiskunde A en B. Van de stelling van Pythagoras tot procenten en van wortels tot kwadratische vergelijkingen: je vindt het op het kanaal van Nick.
 • Menno Lagerwey is bekend van zijn YouTube-kanaal Math with Menno waarop hij in meer dan 1.000 video’s zowel wiskunde-onderwerpen als examenopgaven bespreekt. Over elk onderwerp heeft hij wel een video gemaakt die jij voor je eindexamen kunt bekijken. Erg handig als je de theorie even niet meer scherp voor ogen hebt.
 • Meneer de Beer is een ervaren docent die je alles over wiskunde kan vertellen. Op zijn YouTube-kanaal bespreekt hij voornamelijk oude examenopgaven. Hij legt je stap voor stap uit hoe je bij het juiste antwoord komt en hoe je maximaal punten kunt scoren. Superhandig om je op deze manier op je eindexamen voor te bereiden.

Natuurkunde

 • Martijn Leensen is uitgeroepen tot natuurkundedocent van het jaar 2020. Dat is natuurlijk niet voor niets zo. Extra fijn dus dat hij handige uitlegvideo’s uploadt. Van informatie over verschillende onderwerpen binnen de natuurkunde tot examentraining: het komt allemaal aan bod!
 • Ralph Meulenbroeks is een begrip in natuurkunde/YouTube-land. Hij heeft bijna 8000 volgers en dát is natuurlijk met een reden. Ralph leert jou op een leuke en heldere manier van alles bij over natuurkunde. Hij heeft handige playlists gemaakt, waardoor je heel gemakkelijk weet waar je de video vindt die jij nodig hebt.
 • Dolf Breederveld zet al zijn lessen natuurkunde (voor zijn vwo-leerlingen) online. Ben je nou geen leerling van hem? Geen probleem! Ook jij hebt iets aan zijn video’s waarin hij op een begrijpelijke manier verschillende onderdelen van natuurkunde uitlegt. 

Scheikunde

 • Wouter Renkema helpt jou als je extra wilt oefenen met scheikunde. In zijn video’s bespreekt hij onder andere oude examens. Daarnaast heeft hij veel filmpjes gemaakt waarin hij je examentraining geeft. Een middagje video’s op zijn kanaal bekijken doet wonderen!
 • Pieter Soeteman heeft honderden video’s gemaakt waarin hij jou meer informatie geeft over verschillende onderwerpen binnen de scheikunde. Dit doet hij op een heldere en duidelijke manier in niet al te lange filmpjes. Aanrader!
 • Jan Willem Eckhardt maakt uitlegvideo’s over scheikunde, natuurkunde én wiskunde. Hij heeft handige playlists gemaakt, zodat je in één oogopslag kan zien welke video’s handig zijn voor jou. Ben je klaar met de video’s over scheikunde en heb je ook wiskunde en natuurkunde in je pakket? Klik en scroll dan door zijn kanaal: je vindt er alles wat je nodig hebt. 

Biologie

 • Quirine Visser is van alle markten thuis als het gaat om biologie. Je vindt op haar kanaal uitgebreide samenvattingen en examentrainingen. Door het bekijken van haar video’s (en goed aantekeningen te maken), haal je sowieso een goed cijfer voor je examen!
 • Joost heeft op zijn kanaal ‘Biologie met Joost’ ruim 12.000 volgers. Dat is natuurlijk niet voor niets zo. In zijn video’s geeft hij op een heldere manier uitleg over verschillende onderwerpen binnen de biologie. Hij heeft handige playlists gemaakt, waaraan je kan zien welke video’s voor jou van toepassing zijn.
 • Juf Aminozuur (alleen deze naam is toch al geweldig?) helpt jou om een goed cijfer te halen voor je examens. Ze uploadt wekelijks nieuwe uitlegvideo’s en vlak voor de (school)examens gaat ze live met een Q&A. Ze maakt video’s voor vmbo-, havo- en vwo-leerlingen. Super handig! 

Andere vakken 

Wil jij uitlegvideo’s van andere vakken bekijken? YouTube staat er vol mee! Vul bijvoorbeeld in de zoekbalk ‘eindexamen tips economie’ in en er gaat een wereld voor je open. Wij zetten in dit artikel de beste uitlegvideo’s over alfavakken op een rijtje. 

We hopen dat je iets hebt aan deze tips! Houd je koppie er wel bij tijdens het kijken van deze uitlegvideo’s en ga niet dwalen op YouTube. Voordat je het weet zit je weer uren naar kattenfilmpjes te kijken en dát is nou net niet de bedoeling. Succes!