De beste tips om definities te leren voor je eindexamens: deel 3

Examens leren betekent vooral: heel veel examens oefenen. Toch kom je er niet onderuit om ook definities te moeten leren. Véél definities. En dan heb je ook nog eens de idioomlijsten voor je talen. Een flinke klus! Daarom hebben we slimme tips voor je op een rij gezet die jou tijd besparen en het leren iets leuker (of minder vervelend) maakt. Deze keer deel 3: het Leitner systeem.  

De beste tips om definities te leren voor je eindexamens: deel 3.

Gebruik het Leitner systeem om de flashcards te leren

Heb je de flashcards waar we het in ons vorige artikel over hadden allemaal geschreven? Dan ga je ze nu leren. Gebruik hiervoor het Leitner leersysteem. Het is simpel én het werkt. Het leersysteem is wetenschappelijk onderbouwd en heeft als doel om zo goed en zo snel mogelijk informatie op te slaan in het langetermijngeheugen. 

Het begint allemaal bij de zogenaamde ‘vergeetcurve’. Dit werd vorige eeuw onderzocht door de wetenschapper Sebastian Ebbinghaus. Hij kwam erachter dat je nieuwe informatie die je één keer leert, na 3 dagen alweer voor 60% bent vergeten. Na 5 dagen ben je zelfs 80% vergeten. Maar… leer je na 2, of 3 of 5 dagen de stof nog een keer, dan blijft het elke keer beter hangen!

Kortom: hoe “hack” je deze vergeetcurve? Wat is de beste manier? Moet je elke dag alles leren? Is dat wel nodig? Daar heeft Sebastian Leitner een systeem voor bedacht. Hij onderzocht hoe vaak en met welke tussenpozen hij informatie moest leren, om ervoor te zorgen dat hij 90% onthield op de lange termijn (7+ dagen) in een zo kort mogelijke tijd. Hij gebruikte daar trouwens flashcards voor! 

90% van de leerstof kennen, dat is wat jij ook wilt voor je examens. Dus hier gaan we:

  • Je begint met alle flashcards op één stapel. Deze ga je stuk voor stuk leren. Ken je er één? Mooi! Die gaat naar de tweede stapel. Heb je er één fout? Dan blijft hij op de eerste stapel. De eerste stapel leer je elke dag. 

  • De tweede stapel leer je om de 3 dagen. Ken je er één van deze stapel? Dan gaat hij naar de derde stapel. Ken je er één niet van de tweede stapel? Dan gaat hij terug naar de eerste stapel. Niet valsspelen, want er is een reden dat je dat kaartje nog niet kent. 

  • De derde stapel leer je om de 5 dagen. Ken je er één van deze stapel? Dan kun je hem eventueel droppen, volgens het Leitner systeem zit hij dan goed opgeslagen in je langetermijngeheugen. Ken je er één niet? Terug naar de eerste stapel, die ga je weer elke dag leren. 

De flashcards droppen is een heel fijn moment, maar wij zouden de laatste stapel zelf blijven herhalen. Het gaat in dit geval om je eindexamens, dus liever een kaartje teveel dan te weinig geleerd. Onderaan de streep wordt de stapel die je elke dag moet leren steeds kleiner. Je bent dus al héél goed bezig met je tijd. Daarnaast heb je ook gelijk eenbeloning voor je harde werk door de groeiende stapel kaartjes die je niet meer elke dag hoeft te leren. Win-win dus!

Benieuwd naar meer tips? Klik dan snel verder naar deel 4! Enne... heb je deel 1 en deel 2 van onze tips al gelezen?