De beste tips om definities te leren voor je eindexamens: deel 1

Examens leren betekent vooral: heel veel examens oefenen. Toch kom je er niet onderuit om ook definities te moeten leren. Véél definities. En dan heb je ook nog eens de idioomlijsten voor je talen. Een flinke klus! Daarom hebben we slimme tips voor je op een rij gezet die jou tijd besparen en het leren iets leuker (of minder vervelend) maakt. Deze keer deel 1: colourcode je vakken.

De beste tips om definities te leren voor je eindexamens: deel 1.

De voorbereiding: colourcode je examenvakken

Je moet veel leren, veel oefenen en per vak heb je aantekeningen, boeken, readers en meer. Tijd om orde in de chaos te scheppen. Dat doe je het snelst en het leukst met kleurtjes! Geef ieder vak een eigen kleur en doe dit in al je materialen. Ga los met markers, labels, tape… wat jij wilt. Als je het maar netjes houdt bij één kleur voor één vak. Dit heeft twee redenen. Ten eerste heb je in één oogopslag al je materialen bij elkaar. De tweede en de belangrijkste reden: kleuren helpen écht met leren. 

Even wat achtergrondinformatie over hoe je het beste leert:

Om te leren moet je herinneringen aanmaken in je langetermijngeheugen. Dit doe je met je vijf zintuigen, namelijk: voelen, proeven, ruiken, horen en zien. Hoe meer zintuigen je gebruikt bij het aanmaken van een herinnering, hoe sneller en langer hij wordt ingeprent. We gaan je niet vragen om aan je examenbundels te ruiken of er een hap uit te nemen en veel geluid maken ze ook niet (tenzij je ze door de kamer gooit). Blijft over: beeld. En toch ook een beetje geluid, maar daar komen we later op terug. 

Om informatie zo snel mogelijk op te slaan in je langetermijngeheugen, heb je dus zogenaamde ‘verrijkte’ informatie nodig. Want hoe rijker de informatie, hoe meer je zintuigen worden aangesproken, hoe beter je het onthoudt. Daar komt kleur om de hoek kijken. Mensen onthouden vooral heel gemakkelijk kleuren. Maak daar dus gebruik van en gebruik kleuren tijdens het leren. In dit geval om je vakken te onderscheiden.

Verzamel alle definities die je moet leren met Samengevat

Top, je hebt al je spullen bij elkaar en elk vak heeft een eigen kleur. Dan komt de volgende vraag: wat moet je precies gaan leren? Daar hebben we een kort en bondig antwoord op voor je: regel een Samengevat

Waarom zou je alles zelf bij elkaar zoeken en eindeloos samenvattingen maken als de knappe koppen van Samengevat dat al voor je hebben gedaan? Deze examenboeken bieden een duidelijk overzicht van alles wat je moet weten voor de je eindexamens. Voor elk vak is een Samengevat gemaakt en alles wat erin staat is examenstof. Scheelt jou ontzettend veel werk en je kunt je focussen op belangrijkere dingen: namelijk de examenstof ook écht goed kennen. 

Goed, met deze twee handigheidjes kun je alvast even vooruit. Benieuwd naar meer? Klik dan snel verder naar deel 2 van onze slimme tips!