5 tips voor profielwerkstuk-struggles

In het laatste jaar van de middelbare school ontkom je er niet aan: je gaat je profielwerkstuk schrijven! Het stuk der stukken, een pareltje van jouw hand, dé afsluiter van je middelbare schooltijd. Heb je een onderwerp gekozen? Super! Het schrijven kan beginnen. Houd er rekening mee dat misschien niet alles in één keer goed gaat. Met deze vijf tips trotseer jij alle profielwerkstuk-struggles!  

Leerling werkt aan profielwerkstuk

1) Alleen of samen?

Is het op jouw school verplicht om in tweetallen het profielwerkstuk te maken of mag je ook in je eentje aan de slag? Denk goed na voordat je een keuze maakt. Het lijkt misschien superleuk en handig om met je beste vriend of vriendin samen te werken, maar is dat het wel? Jullie kunnen elkaar motiveren als het even tegenzit. Dat is een positief punt aan de samenwerking! Maar… is degene met wie je samenwerkt bijvoorbeeld net zo geïnteresseerd in het onderwerp als jij? Het moet natuurlijk niet zo zijn dat jij in je eentje aan het knallen bent voor een goed cijfer. Vraag jezelf af of je het ziet zitten om wekenlang met iemand samen te werken aan het pronkstuk van je middelbare schooltijd. 

2) Heldere hoofdvraag en deelvragen 

Als je het onderwerp van je profielwerkstuk hebt gekozen, begin je met het bedenken van een hoofdvraag. Deze hoofdvraag beantwoord je door eerst een paar deelvragen te beantwoorden. Als deze vragen niet helder zijn, wordt het lastig om een duidelijk verhaal van je profielwerkstuk te maken. Check dan ook altijd vóórdat je gaat schrijven of de docent je vragen goed genoeg vindt. Dit scheelt je een hoop tijd, want zo kom je er niet middenin je schrijfproces achter dat je vragen toch niet helemaal handig gekozen zijn. 

3) Lezen, lezen en nog eens lezen 

Voor het beantwoorden van je hoofdvraag en de deelvragen, moet je veel bronnenonderzoek doen. Duik de bieb in om op zoek te gaan naar boeken die te maken hebben met jouw gekozen onderwerp. Dit doe je niet ‘eventjes snel’. Je moet hier goed de tijd voor nemen, zodat je in jouw profielwerkstuk op een goede manier kan verwijzen naar al je gevonden bronnen. Je docent heeft het echt wel door als je alleen een stukje uit de inleiding van een boek citeert. Houd je leerkracht én jezelf dus niet voor de gek en plan voor je bronnenonderzoek genoeg tijd in. 

4) Het oog wil ook wat 

Ben je klaar met het schrijven van al je teksten? Klopt de inleiding met je conclusie en alles wat daartussen staat? Dan is nu ein-de-lijk de lay-out van je profielwerkstuk aan de beurt. Als je werkstuk er rommelig uitziet, leest dat niet fijn. Dat kan zorgen voor een minder goed cijfer. Dat wil je natuurlijk voorkomen! Plan daarom genoeg tijd in voor de puntjes op de i. Enne… het is voor jezelf later ook héél leuk om met een trots gevoel door je prachtig opgemaakte werkstuk te bladeren. 

5) Het belang van een logboek

Vaak moet je een logboek bijhouden tijdens het schrijven van je profielwerkstuk. Dit betekent dat je álles wat je hebt gedaan bijhoudt in een document. Van de verantwoording waarom je jouw onderwerp hebt gekozen, tot de tijd die het je kostte om een bron te lezen. Zo weet je begeleider precies wat er allemaal is gebeurd tijdens jouw profielwerkstukproces. Houd dit logboek vanaf dag 1 goed bij. Dit scheelt je later héél veel tijd en zorgen. 

Zo, ben jij ready voor je profielwerkstuk?! Onthoud deze tips en ga lekker aan de slag. Wat zul je trots zijn als je je werkstuk hebt ingeleverd!