5 supertips: zo leer je alleen wat je nog moet leren voor je toetsen en examens

Na de laatste toetsweek is het dan zover, aftellen tot de eindexamens! Voor een succesvolle eindsprint van jouw schoolcarrière is het handig om je te focussen op de lesstof die je nog niet helemaal begrijpt. Maar hoe ontdek je wat jij nog moet leren voor je toetsen en examens? Met andere woorden: hoe leer je alleen dat wat echt moet? Met deze 5 handige tips van Examenbundel weet je dat binnen no time!

PS Onderaan vind je ook nog een pro-tip, dus lees snel verder!

Leerling aan het studeren met Examenbundel

Tip 1: Doe een gratis quickscan

Examenstof is verdeeld in onderwerpen. Met een gratis quickscan op Examenbundel.nl weet je binnen 5 minuten welke onderwerpen je al beheerst en welke niet. Maak vervolgens op mijn.examenbundel.nl een account aan en oefen daar met echte examenopgaven per onderwerp. Zo kun je alleen dat oefenen waar je nog onvoldoende op scoort.

Tip 2: Maak een oriëntatietoets

Heb je een Examenbundel gekocht? Activeer dan jouw activatiecode op mijn.examenbundel.nl en doe de oriëntatietoets. De oriëntatietoets geeft een uitgebreider beeld van welke stof je al kent en welke niet. Bovendien ontgrendel je met de activatiecode heel veel extra oefenopgaven, uitlegvideo’s en meer! Op je persoonlijke dashboard zie je elke keer wat je nog moet oefenen.

Tip 3: Maak zelf een onderwerpenlijst

Je kunt ook zelf opschrijven wat je al weet. Kijk bijvoorbeeld op welke proefwerken je een voldoende hebt gehaald en over welke hoofdstukken die gingen. Maak vervolgens een lijst van dingen waarvan je denkt dat je ze nog moet leren. Bekijk waar je de lesstof over deze onderwerpen kan vinden. Dit kan helpen om je gedachten te ordenen en je prioriteiten te bepalen. Hierna kun je gericht gaan leren en oefenen.

Tip 4: Vraag feedback

Vraag aan anderen wat zij denken dat je nog moet leren. Vraag bijvoorbeeld advies aan je docent, mentor, collega of vrienden.

Tip 5: Stel doelen

Stel duidelijke en haalbare doelen voor jezelf. Bepaal wat je wilt bereiken en wat je moet leren om dat doel te bereiken. Zet vervolgens concrete stappen om die doelen te bereiken. Je kunt daarvoor flashcards gebruiken of de Pomodorotechniek.

Door een combinatie van deze methoden te gebruiken, kun je ontdekken wat je nog moet leren en hoe je dat kunt doen. Zet hem op met de laatste loodjes. You can do this!

Pro-tip: gebruik de enige echte Examenbundelbot!

Naast je eigen schoolboeken en de vertrouwde materialen van Examenbundel, Mijn Examenbundel, Samengevat en Examenidioom kun je nu ook leren met de nieuwe Examenbundelbot. Deze betrouwbare chatbot is het beste alternatief als je docent even niet beschikbaar is! Gebruik de bot bijvoorbeeld om snel antwoorden te vinden op je vragen, of laat de Examenbundelbot stof uitleggen die je niet goed begrijpt. De bot geeft ook feedback op jouw antwoorden en kan je oefenopgaven geven. 

De bètaversie is beschikbaar voor vmbo, havo en vwo voor de vakken Aardrijkskunde, Biologie en Geschiedenis. Nieuwsgierig geworden? Probeer 'm nu!