10 tips voor je examen natuurkunde

Moet jij dit jaar eindexamen doen voor natuurkunde? Een goede voorbereiding is het halve werk! Yannick Fransz, docent natuurkunde, heeft 10 tips voor je die je kunnen helpen om een hoger cijfer te halen. 

10 tips voor je examen natuurkunde

Tip 1: Opletten bij wiskunde
Natuurkunde is het toepassen van kennis. Je moet dus niet alleen leren, maar juist veel opgaves oefenen. Vaak komt hier wiskundig inzicht bij kijken. Let dus ook goed op bij het vak wiskunde.

Tip 2: De BINAS
De BINAS is tijdens het examen je beste vriend. Het is een legale spiekbrief. Werk er vaak mee en je kunt snel gegevens, formules, symbolen enz. opzoeken. Je hoeft dus niet alles uit je hoofd te kennen.

Tip 3: Formules oefenen
Oefen de formules op zo'n manier, dat je elke grootheid kunt berekenen. Soms krijg je een vraag je op je examen, waar niet wordt gevraagd om P (P= U x I), maar geven ze P en moet je juist U uitrekenen.

Tip 4: Gegevens filteren
Zie je een tekst of afbeelding met veel gegevens, lees dan eerst de vraag. Zo kun je gerichter gegevens sorteren die je nodig hebt.

Tip 5: Denk in onderwerpen
Het examen is opgebouwd uit ‘onderwerpen’. Dit betekent dat er vragen worden gesteld waarbij je in een bepaalde hoek kunt denken. Denk bijvoorbeeld aan: elektriciteit, kracht en beweging of geluid. De BINAS geeft de formules ook weer in deze categorieën.

Tip 6: Formules oefenen
Het kan voorkomen dat je twee formules nodig hebt om een antwoord te vinden. In de eerste formule ontbreken dan twee gegevens. Dit is vaak bij elektriciteit of energieomzettingen het geval. Denk dan goed na wat je voor de situatie hebt en wat het resultaat is.

Tip 7: Blijf rustig
Merk je dat je moeite hebt met een onderwerp van het examen? Laat het dan even rusten en maak het volgende onderwerp. Zo voorkom je dat je in tijdsnood komt omdat je je te druk maakt over hetgeen wat je lastig vind. Blijf rustig en raak niet in paniek. Dat is echt niet nodig. 

Tip 8: Wat kan beter?
Vraag aan je docent welke onderwerpen jij nog goed kunt oefenen en zoek deze op in de examenbundel. Het examen is breed georiënteerd, dus train daarom juist je zwakke punten.

Tip 9: Assen benoemen
Vergeet niet bij het maken van de grafieken om de assen te benoemen. Grootheid + eenheid. Sta hier echt even bij stil, want het kan je punten schelen! 

Tip 10: Eenheid noteren
Noteer altijd de eenheid aan het einde van een berekening. Weet je hem niet? Dan kun je hem terugvinden in de BINAS. Soms wordt de eenheid zelfs in de opgave genoemd. 

Veel succes!