Mondeling Examen

Mondeling Examen doen? Het komt veel voor bij talen en bij een boekenlijst. Je laat in een gesprek zien dat je de stof beheerst en dat je bijvoorbeeld de vaardigheden hebt om een standpunt in te nemen en kritisch na te denken.

Een mondeling is iets waar je niet veel ervaring mee hebt en dat kan je misschien een zenuwachtig gevoel geven. Hoe slaag je voor een Mondeling Examen (ME) en bereid je je daar anders op voor dan voor een schoolexamen (SE)? Het is belangrijk om je goed voor te bereiden, ook al is de slagingskans bij een ME gemiddeld iets groter. 

Wat is het Mondeling Examen?

Het Mondeling Examen is er in meerdere vormen. Het bestaat vaak uit de volgende onderdelen:

  • Korte presentatie
    Je houdt tijdens het Mondeling Examen een korte presentatie die je van tevoren goed hebt voorbereid.
  • Samen in gesprek
    Tijdens het examen ga je met je docent in gesprek over een vooraf bepaald onderwerp.
  • Vragen over de boekenlijst
    Je krijgt een aantal vragen over een gelezen boek van de boekenlijst.

Het Mondeling Examen duurt normaal gesproken ongeveer een half uur. Vaak krijg je vooraf nog wat voorbereidingstijd, waarna je door je docent wordt opgehaald om het examen af te leggen.

Waarom een mondeling?

Tijdens een Mondeling Examen laat je zien dat je een standpunt kunt innemen, dat je kritisch na kunt denken én dat je over de juiste spreekvaardigheid beschikt. Het zijn belangrijke onderdelen van het examen, want je laat er mee zien dat je de taal beheerst en goede kennis hebt van het vak dat wordt getoetst.

Tip: een antwoord is tijdens een Mondeling Examen niet zomaar fout. Het is belangrijk dat je goed kunt beargumenteren wat je vindt en waarom je dat vindt. Die vaardigheden zijn belangrijker dan het antwoord dat je geeft.

Omdat het een nieuwe vorm van examen is, maakt het veel scholieren zenuwachtig. Het is een andere manier van toetsen, waarop je je maar voor een deel kunt voorbereiden. Zorg ervoor dat je rustig blijft en goed nadenkt over wat je vertelt. Je kunt er best even de tijd voor nemen tijdens het mondeling, zodat je steeds goed uit je woorden kan komen.

Voorbereiden op jouw Mondeling Examen

Wil jij je goed voorbereiden op een Mondeling Examen? Gebruik onze handige tips om vervelende missers te voorkomen: