Examen Nederlands 2023/2024

Zeker weten dat je klaar bent voor het examen Nederlands? Wij leggen je uit over de examenstof, zodat je precies weet wat je tijdens het eindexamen kunt verwachten. Om je voor te bereiden op de vragen en bijvoorbeeld met onze samenvattingen door te nemen welke kennis je nog mist. Zodat je de stof goed onder de knie hebt en vol vertrouwen naar het Nederlands examen kunt gaan.

Examenstof Nederlands

  • Vmbo
    Oefenen voor het vmbo-examen Nederlands? Belangrijke onderdelen zijn het luisteren en kijken, net als het spreken en het voeren van gesprekken. Verder gaat het natuurlijk om de lees- en schrijfvaardigheid, net als het herkennen van verschillende soorten fictie.
  • Havo
    Tijdens het examen Nederlands voor havo is het belangrijk om te laten zien wat je leesvaardigheid en mondelinge taalvaardigheid is. Bovendien gaat het om de schrijfvaardigheid en de vaardigheden die je hebt om argumenten te herkennen en te formuleren. Verder is het belangrijk om je literaire ontwikkeling te tonen en een aantal literaire begrippen te hanteren.
  • Vwo
    Oefenen met de examenstof voor het vwo-examen Nederlands? Het gaat om de leesvaardigheid en bijvoorbeeld de mondelinge taalvaardigheid. Daarnaast moet je laten zien dat je schrijfvaardig bent en goede argumentatieve vaardigheden hebt. Een ander belangrijk onderdeel is de literatuur, waarvan je de ontwikkeling moet tonen, een aantal begrippen moet kennen en op de hoogte moet zijn van de hoofdlijnen van de geschiedenis.

Examenstof Nederlands op Mijn Examenbundel

Op Mijn Examenbundel kun je op basis van je vakkenpakket afvinklijsten van de examenstof per vak inzien. Deze afvinklijsten zijn gebaseerd op de examenprogramma's en syllabi waar hieronder naar gelinkt wordt. Daarnaast vind je op Mijn Examenbundel nog meer extra's. Maak dus nu een account aan!

Examenstof voor jouw examen Nederlands

Zeker weten dat je goed bent voorbereid op het examen Nederlands? Neem de examenstof voor dit belangrijke vak goed door. Bereid je voor en kijk er met vertrouwen naar uit.

Meteen testen hoe goed je de examenstof Nederlands beheerst? Test je kennis met de QuickScan en ontdek of jij er klaar voor bent: