Zelfstandig leren voor de examens

De scholen zijn weer open! Dat betekent dat je niet meer in je up thuis hoeft te leren voor je examens… toch? Helaas, dat is niet helemaal waar. Natuurlijk krijg je van je leraren op school alle info die jij nodig hebt om je examens te halen, maar er moet ook nog iets met die informatie gebeuren. Leren, bijvoorbeeld 😉. Op school krijg je daar tijd voor, maar thuis moet je ook nog aan de bak. In dit artikel vertel ik je hoe je zo goed mogelijk zelfstandig kan leren voor je examens, zodat je met gemak een dikke voldoende scoort. 

Zelfstandig leren voor de examens

Tip #1 Maak een planning

Zie je door de bomen het bos niet meer? Logisch! Het is ook veel allemaal. Maak daarom voor jezelf een planning van wat je wilt leren én wanneer je dat wilt doen. Maak eerst duidelijk wat je moet gaan leren. Schrijf dat allemaal op en verdeel dat dan over bijvoorbeeld zeven dagen. Wees realistisch. Dus niet drie vakken op één dag inplannen, met maar tien minuutjes pauze. Stiekem weet jij ook wel dat je dat niet trekt. Je mag best een beetje lief voor jezelf zijn. Plan daarom na elk uur leren een kwartiertje pauze in. Als dat kwartiertje uiteindelijk een half uur wordt, is dat echt niet erg. Als je daarna maar weer lekker veel energie hebt om aan de slag te gaan.

Tip #2 Krijg inzicht in wat voor leerstrategieën bij jou passen

De een houdt van uren blokken achter elkaar, de ander kan dit niet en leert liever in blokken van 20 minuten. De een leert graag zonder laptop en smartphone, de ander vindt dit juist fijn! Wil jij weten wat het beste bij jou past? Dat kan, doe de test van Zeker Slagen!

Tip #3 Bekijk online video’s

Snap je een bepaald onderwerp niet helemaal en helpt je boek je niet verder? Zoek dan andere manieren om de stof te snappen. Bijvoorbeeld door filmpjes te kijken op YouTube! Simpele uitleg over lastige onderwerpen. Dat klinkt bijna te mooie om waar te zijn, hè? Toch bestaat YouTube uit véél meer dan alleen maar muziek en vlogs. Voor elk vak is er wel een docent die in zijn of haar vrije tijd handige video’s over lesstof voor jou maakt. Check deze pagina maar eens. Hier zijn honderden examenvideo’s verzameld. Vergeet niet om tijdens het kijken van een video mee te schrijven, want zo onthoud je meer!

Tip #4 Bereid je voor op de examens

De allerbeste manier om je voor te bereiden op je examen is om veel examens te maken en samenvattingen te lezen. “Al doende leert men”, je kent het wel. Je kan hiervoor een Examenbundel en Samengevat aanschaffen. Met een Examenbundel oefen je per onderwerp of je maakt een heel examen. Met Samengevat lees je de theorie. Probeer alle stof voor jezelf op een rijtje te zetten. Steek daarbij ook nog wat extra moeite in de lastige vakken. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en heb je vooral #geenexamenstress!

Succes!