Van tevoren weten hoe de eindexamens eruitzien? Dat kan met deze tip!

Ben jij al volle bak aan het leren voor je eindexamens? Goed bezig! Het liefst zou je natuurlijk van tevoren al willen weten hoe de examens eruitzien. Dat is natuurlijk té mooi om waar te zijn… toch? Nee hoor, niet met deze handige tip! Lees snel verder om erachter te komen hoe jij superhandige info over je examens kan ontdekken. 

Van tevoren weten hoe de eindexamens eruit zien? Dat kan met deze tip!

Houd de site van Cito in de gaten 

Een paar dagen voor je een bepaald examen maakt, komt er op de website van Cito waardevolle informatie online. In een fijn overzicht zie je uit hoeveel vragen het examen bestaat én hoeveel punten je per vraag kunt verdienen. Vooral dat laatste is superhandig, want zo weet jij precies bij welke vraag je lekker veel kunt scoren. 

Hoe vind je dit overzicht?

Van elk niveau is er een tabel beschikbaar, vergelijkbaar met wat je hieronder ziet staan. Zien hoeveel punten welke vraag oplevert? Hoeveel open en gesloten vragen er zijn? Klik dan op de "s" ( staat voor stuurgegevens) van het vak waar jij graag meer over wilt weten. Er verschijnt een pdf met een overzicht van hoe het examen er ongeveer uit ziet.

Van tevoren weten hoe de eindexamens eruitzien?

Pas je tactiek aan 

Veel examenkandidaten beginnen met vraag 1 en werken het examen door tot de laatste vraag. Maar… wat nou als jij van tevoren al weet dat vraag 5 de meeste punten oplevert? Dan zorg je er natuurlijk voor dat je die opgave als (een van de) eerste maakt. En als je weet dat de laatste vraag óók veel punten waard is, let je er goed op dat je genoeg tijd overhoudt om deze opgave uitgebreid te kunnen beantwoorden. Neem daar de tijd voor! 

Blijf niet hangen

Het kan altijd voorkomen dat er een examenopgave bij zit waarvan je geen idee hebt wat het antwoord moet zijn. Is deze vraag veel punten waard of valt het wel mee? Bedenk dan goed of het je waard is om veel tijd aan deze opgave kwijt te zijn. Blijf in ieder geval niet te lang 'hangen' als het je weinig punten oplevert. 

Dus… je weet wat je te doen staat! Check een paar dagen voor een examen de website van Cito en voorkom vervelende verrassingen tijdens het examen. Veel succes!