Tips van een oud-examenleerling #2: handig om vooraf te weten

Aera is 18 jaar oud en kan zichzelf inmiddels oud-examenleerling noemen. Vorig jaar is ze namelijk geslaagd! Inmiddels studeert ze aan de opleiding bedrijfsleider paardensport en -houderij. In dit artikel geeft ze je tips die je kunnen helpen met de voorbereiding voor je eindexamens en legt ze uit wat je voordeel daarmee is.

tips van een oud-examenleerling 2

Het is vaak zo dat je achteraf denkt: had ik het maar anders gedaan. Herkenbaar? Ik ga je helpen! Met deze tips pak jij dingen op een andere manier aan, waardoor de kans groter is dat je gaat slagen! 

Een goede start is het halve werk

Wat ik vaak om me heen hoor, is dat mensen aan het begin van een jaar altijd denken: “het komt wel”. Ze hebben net de vakantie achter de rug en denken nog even rustig aan te kunnen doen. Maar… in een examenjaar is dit niet de beste keuze. De cijfers wegen zwaarder en er zijn minder toetsen. Daardoor heb je ook minder kansen om een slecht cijfer op te halen. Begin dus meteen goed met leren, want met een goede start heb je veel minder stress! Met met goede cijfers beginnen is zoveel fijner dan alles moeten ophalen. 

Het jaar gaat sneller dan gedacht, waardoor de stress toeslaat. En wat dacht je van de feestdagen? Die zorgen voor oponthoud, want ook jij wil lekker genieten van deze gezellige dagen. Ze zorgen voor nóg meer stress en je komt in een vicieuze cirkel terecht. Meer stress = minder goed slapen = minder goed kunnen leren door vermoeidheid = nog meer stress. Als je aan het begin van het jaar gelijk start met goede cijfers hebt, is een onvoldoende in de toekomst minder erg. Door een goede start heb je minder stress en grotere kans om te slagen!

Zorg goed voor jezelf

School is erg intensief, vooral je examenjaar. Ik beken het maar gewoon. Je moet vaak vroeg opstaan, huiswerk maken en leren. Hierdoor kan je minder tijd besteden aan andere dingen en ga je misschien wel (te) laat naar bed. Hoe laat ga jij naar bed? In je examenjaar is het belangrijk dat je op tijd naar bed gaat, hoe moeilijk het dan ook is. Door goed te slapen kun je je beter concentreren en voel je je energieker en blijer. Nog meer voordelen van goed uitgerust zijn op een rijtje: 

  • Je hebt een betere weerstand
  • Je zit lekkerder in je vel
  • Je wordt productiever (work mode is on!)
  • Je voelt je gelukkiger

Klinkt goed, toch? Maar naast het leren moet je ook ontspanning zoeken. Ik merk nog steeds dat ik af en toe teveel tijd aan mijn huiswerk besteed. Het is belangrijk om ontspanning en afleiding te zoeken. Maak een wandeling, laat je hond uit, ga sporten of ga iets anders in de buitenlucht doen. Ondanks dat het leren belangrijk is, is ontspanning ook belangrijk om goed te blijven presteren. Je mentale gezondheid is ook heel belangrijk. Je wilt bijvoorbeeld geen burn-out krijgen. Zeg dus eens gerust tegen jezelf: “weg met die boeken, ik ga even wandelen!”. Voel je niet schuldig, want het is oké. Je zorgt voor jezelf en dat is héél belangrijk.  

Oude examens maken

Mijn docenten konden het niet vaak genoeg zeggen: oefen met oude examens! Eerlijk gezegd deed ik dit niet vaak, ik leerde vaker de stof dan examens maken. Nu denk ik dat ik dat beter wel naar mijn docenten had kunnen luisteren. Voor jou is het nog niet te laat! Ga oude examens maken! Je bent op een andere manier met de stof bezig en oefent je vaardigheden meteen op het juiste niveau. Je kan je gemaakte werk nakijken en krijgt op die manier directe feedback, zodat je weet waar je extra tijd aan moet besteden. Bij mijn toetsen zaten er vaak vragen in uit oude examens. Wie weet heb jij dat geluk ook! Het gaf mij dé positieve vibes om de toets te maken en het zorgde ervoor dat ik me goed kon concentreren. Voor het maken van oude examens gebruik ik de Examenbundels. Deze bevatten oude examens waarin ook de antwoorden staan. Super handig!  

Plannen, op tijd beginnen en andere tips

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: maak een planning! Je leest het in dit artikel. Ik merkte aan mezelf dat als ik geen planning maakte, ik ook niet leerde. Ik wist niet wat ik moest leren en omdat er geen duidelijkheid was, deed ik het dan maar helemaal niet. Ik maakte ongeveer twee weken voor de toetsweek een planning, zodat ik op tijd kon beginnen zonder stress. 

Op tijd beginnen is voor mij vanzelfsprekend, maar voor veel anderen niet. Begin niet één of twee dagen voor de toets met leren. Dat is echt een zware no-go. Je bent gestrest, waardoor je niet goed kunt leren. De stof uit het examenjaar is teveel om in twee dagen te leren (tenzij je de hele nacht op blijft, maar dat is niet echt gezond…) 

Leren hoeft niet altijd saai te zijn. Voor het vak Geschiedenis kun je bijvoorbeeld een interessante documentaire kijken of een museum bezoeken. Je bent dan met de stof bezig en je hoeft niet in je boek te lezen! Zoek een manier die het leren leuker maakt voor jou. Zo maak je het leren makkelijker voor jezelf!  

Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt. Veel succes met je examens/examenjaar! Je gaat slagen, want je kunt het. Écht waar!