Tips van een oud-examenleerling #1: plannen is key

Aera is 18 jaar oud en kan zichzelf inmiddels oud-examenleerling noemen. Vorig jaar is ze namelijk geslaagd! Inmiddels studeert ze aan de opleiding bedrijfsleider paardensport en -houderij. In dit blog geeft ze je handige tips die je kunnen helpen met de voorbereiding voor je eindexamens en legt ze uit wat je voordeel daarmee is.  

Tips van een oud-examenleerling

Hoe sta jij er voor? Kan jij zeggen: “ik ga waarschijnlijk slagen” of moet je nog even flink je best gaan doen? Bestaat jouw lijst vooral uit rode cijfers of een mix van groene én rode cijfers? Wacht… ademhalen! Geen zorgen, want ik geef je handige tips ter voorbereiding op je eindexamens. En dat niet alleen: ik vertel je ook wat de voordelen zijn. Hoe handig?!

Mijn eerste tip: plannen!

Ja, ik weet het. Dat woord heb je vast vaak gehoord. Toch ga ik er nog even op in. Inmiddels is het al december en is het bijna kerstvakantie. Lekker toch, twee weken geen school? Maar dat betekent ook dat de tentamenweek er weer aan komt… Ondanks dat het nog even duurt, raad ik je aan om nu al een planning te maken. Hiervoor kan je de handige Structuurjunkie-planner gebruiken of in een Word-document je eigen planner maken. Wat jij fijn vindt! In deze planner kun je je leerstof verdelen over de dagen, zodat je toch nog een ‘onbezorgde’ Kerst kan hebben. Tegelijkertijd ben je óók met de leerstof bezig en zie je precies wat je moet leren voor je tentamens. Een goede planning zorgt voor goede resultaten. Daarnaast zorgt een fijne planning voor minder stress, meer tijd, meer overzicht, meer productiviteit en meer controle. Klinkt dat niet fijn: minder stress en meer tijd? Nee, het is geen illusie. Een planning maken helpt écht!

Je examenrooster opschrijven en je examenstof bekijken

Het lijkt nog ver weg, maar voordat je het weet zijn ze echt daar: de eindexamens! Wat je kan helpen, is om te kijken wanneer je welke examens hebt en deze in je agenda te noteren. Je zet dan al de eerste stap voor je planning. Goed bezig. Als je de data bekijkt, weet je exact welk examen op welke dag plaatsvindt. Ik raad je ook aan om de examenstof globaal te lezen of te bekijken. Leren hoeft nog niet, maar door de stof globaal door te nemen, sla je onbewust toch informatie op. Je hebt het misschien niet door, maar nuttig is het wel. 

Mijn Examenbundel

Examenbundel probeert je zo goed mogelijk te helpen. Misschien heb je wel Examenbundel(s) in je boekenkast liggen en gebruik je ze voor school. Niet alleen op het gebied van boeken helpt Examenbundel je, ze hebben een interessant YouTube-kanaal met nog meer handige tips voor jou als eindexamenkandidaat! Daarnaast raad ik je aan om een account aan te maken op de website van Examenbundel. Je krijgt handige tips, er staan oriëntatietoetsen voor je klaar en nog veel meer. Wil je hierover meer weten? Neem dan snel een kijkje op Mijn Examenbundel en maak een account aan!