Heeft jouw kind moeite met het bijhouden van de lesstof of het algehele leerniveau? Dan is de kans aanwezig dat je zoon of dochter te maken heeft met een leerachterstand. Dat is natuurlijk niet fijn, maar het is geen reden tot paniek. Een leerachterstand is weg te werken en jij kunt daar als ouder bij helpen. Hoe? Dat vertellen we je in dit artikel aan de hand van vijf praktische tips.
Ouders, met deze 5 tips help jij jouw kind met een leerachterstand!
Tip 1. Kom tot de oorzaak
Een leerachterstand ontstaat niet zomaar. Het kan heel veel verschillende oorzaken hebben. Voordat je in de actiemodus schiet om de achterstand aan te pakken, is het dus noodzaak om te kijken wáár de leerachterstand vandaan komt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een taal-, reken- en leesstoornis, of aan een niet-verbale leerstoornis. Deze zaken kunnen je kind belemmeren in zijn of haar leerproces. Leerkrachten hebben een grote rol in het vaststellen van zo'n stoornis. Praat dus met hen om te kijken of iets soortgelijks de oorzaak van de leerachterstand kan zijn.
Tip 2. Ga in gesprek met docenten
Zoals al gezegd bij de eerste tip is het heel belangrijk om in gesprek te gaan met docenten. Zij zien jouw kind in een heel andere omgeving dan dat jij je zoon of dochter ziet. Wanneer je de oorzaak van de leerachterstand weet, kun je samen met de docenten een plan maken om de achterstand weg te werken. De leerkracht kan ervoor kiezen om je kind de komende tijd minder huiswerk dan de rest van de klas mee te geven. Zo heeft je kind tijd en ruimte om de stof in te halen. Op veel scholen is er een remedial teacher (RT) aanwezig. De RT kijkt samen met je kind naar de problemen en oefent de stof met hem of haar. Vaak wordt er een plan van aanpak opgesteld, zodat iedereen weet hoe de leerachterstand aangepakt wordt.
Tip 3. Maak een planning
Een heldere en haalbare planning helpt om voor je kind overzicht in de chaos te creëren. Ga samen met je zoon of dochter aan tafel zitten en maak de planning samen. Kijk vooral goed naar wat realistisch is. Een hele dag achter elkaar leren of huiswerk maken lukt niemand. Werk bijvoorbeeld in blokken van 20 minuten. Las daarna een paar minuutjes pauze in. Om de benen te strekken, even wat te drinken of afleiding te zoeken. Kijk of het jouw kind lukt om zich zelfstandig aan deze planning te houden. Als dat niet lukt, kun jij voor persoonlijke wekker spelen.
Tip 4. Jij bent de helpende hand!
Natuurlijk wil je er alles aan doen om je kind te helpen! Gelukkig kun je dit ook, al weet je misschien niet altijd even goed hóé. Ten eerste is het belangrijk dat je regelmatig aan je kind vraagt of hij of zij je hulp nodig heeft. Is het antwoor direct 'nee'? Vraag dan toch nog even door. Toegeven dat je hulp nodig hebt kan soms best lastig zijn. Het helpt als je je kind af en toe overhoort. Dit kan zijn door de woordenlijst van Frans of Duits door te nemen of door willekeurig vragen te stellen over de tekst uit bijvoorbeeld het geschiedenisboek. Alle kleine beetjes helpen!
Tip 5. Extra oefenen kan geen kwaad
Het gezegde 'al doende leert men' is in het geval van een leerachterstand enorm waar! Ook al vindt je kind het misschien niet zo leuk, blijven oefenen is vaak de oplossing van een leerachterstand. Er zijn gelukkig genoeg materialen beschikbaar om je kind hierbij te helpen. Den bijvoorbeeld aan een Examenbundel, waarin proefexamens staan én uitleg bij de antwoorden. Het boek Zeker slagen! leert je kind hoe hij of zij het beste kan leren. Dat is een uitkomt voor bijvoorbeeld het maken van een realistische planning. Neem eens een kijkje om te kijken welke materialen jouw kind het beste kunnen helpen.
Enne... had jij een lichtelijke paniek-reactie toen je erachter kwam dat je kind een leerachterstand heeft? Dat begrijpen we, maar: bewaar de rust! Niemand heeft iets aan extra stress. Houd in gedachten dat er tal van mogelijkheden zijn om de leerachterstand weg te werken en dat je kind er niet alleen voor staat.