Omgaan met stress in je examenjaar

In het eindexamenjaar wordt er veel van je verwacht. Schoolexamens, een profielwerkstuk, een keuze voor je vervolgopleiding en natuurlijk je examens! Het is dan ook helemaal niet gek als je daardoor soms spanning ervaart. Er is niets mis met gezonde spanning. Je bent dan extra alert en vaak kun je in zo’n situatie prima presteren. Maar als je negatieve gevoelens krijgt door de spanning, noemen we die spanning ook wel stress. Stress is niet goed voor je lichaam en je brein. Gelukkig kun je stress verminderen. Wij zetten de beste tips voor je op een rij.

Examenstress

Ademhalingsoefeningen

Diepe, langzame ademhalingen kunnen helpen om je hartslag te vertragen en je lichaam te ontspannen. Probeer bijvoorbeeld de 4-7-8 ademhaling: adem 4 seconden in, houd 7 seconden je adem in en adem dan 8 seconden uit.

Beweging

Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om stress te verminderen. Probeer bijvoorbeeld een wandeling te maken of leef je uit in de sportschool.

Luisteren naar muziek

Muziek kan een kalmerend effect hebben op je geest en je helpen ontspannen. Check bijvoorbeeld onze Examenplaylist!

Knuffelen of praten met een dierbare

Knuffelen of praten met iemand die je vertrouwt kan helpen om je te kalmeren en je zorgen te delen. Ook knuffelen met je hond, kat, hamster is altijd een goed idee.

Meditatie

Meditatie kan helpen om je geest te kalmeren en je te concentreren op het huidige moment. Er zijn veel meditatie-apps beschikbaar, zoals Headspace of Calm, die je kunnen begeleiden bij het mediteren.

Ontspanningstechnieken

Er zijn veel verschillende ontspanningstechnieken, zoals progressieve spierontspanning en autogene training, die kunnen helpen om je lichaam te ontspannen en stress te verminderen.

Het is belangrijk om te onthouden dat wat voor de ene persoon werkt, niet noodzakelijkerwijs voor de andere persoon werkt. Het kan een kwestie van experimenteren zijn om te vinden wat voor jou het beste werkt.