Mondeling examen doen - easy peasy

In een vreemde taal praten is superspannend, maar je zal er toch aan moeten geloven tijdens je mondelinge examens. Dit is een verplicht onderdeel van je examenjaar. Met de volgende tips haal jij met gemak je MO’s!

Mondeling examen doen

Voor de talen heb je, ook in je laatste jaar, waarschijnlijk presentaties en/of individuele Mondelinge Overhoringen (MO’s). Voor veel leerlingen is dit enorm spannend. Lezen en schrijven oké, maar ook echt Frans práten!? Het is dan ook belangrijk dat je dit goed voorbereidt. Dat haalt al een heleboel spanning weg. Ook zijn er goede hulpmiddelen die je hierbij kunnen helpen.

  • Tip 1: Bereid je goed voor
  • Tip 2: Maak een duidelijke powerpoint
  • Tip 3: Weet wat je wil zeggen
  • Tip 4: Knoop een gesprekje aan met de docent
  • Tip 5: Probeer enthousiast over te komen
  • Tip 6: Je klinkt vaak vloeiender dan je denkt

Natuurlijk is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Moet je een presentatie houden? Zorg dat je weet wat je wil vertellen en maak een overzichtelijke PowerPoint met goede (niet te veel) steekwoorden. Een goed hulpmiddel is Examenidioom: hierin staan goede voorbeeldzinnen voor je talen. Het is meestal niet verstandig om via Google Translate te vertalen: hierdoor krijg je hele kromme zinnen. Doe dat dus maar liever niet.

Is het moment daar? Probeer voor de daadwerkelijke overhoring even een gesprekje aan te knopen met de beoordelende docenten. Bijvoorbeeld bij een discussie met 3 andere klasgenoten en je beoordelende docent. Zo word je wat gerustgesteld en kun je met een goed gevoel aan je MO beginnen. Maak je niet teveel zorgen over bijvoorbeeld je uitspraak wanneer je aan het woord bent. Je klinkt vaak overtuigender en vloeiender dan je zelf denkt!