Met deze tips ben jij klaar voor je profielwerkstuk!

Hoi! Ik ben Sanne en ik ben 17 jaar. Ik zit in de zesde klas van het vwo. Dit jaar doe ik dus eindexamen… Vind ik erg spannend! Naast de eindexamens moet ik dit jaar rekening houden met iets ander heel belangrijks: mijn profielwerkstuk (PWS). In deze blog leg ik je uit wat dat  precies is en geef ik je vooral veel tips. Zo hoef jij je geen zorgen te maken als je aan je PWS begint.

 

Met deze tips ben jij klaar voor je profielwerkstuk

Wat is een profielwerkstuk?

Het profielwerkstuk is een groot project waar je meestal in een groepje aan werkt. Je bent ongeveer een jaar bezig met dit project. Gelukkig mag je zelf kiezen waar dit werkstuk over gaat én je mag je eigen groepje samenstellen. De reden waarom dit werkstuk zo belangrijk is, is omdat het een combinatiecijfer is waarvoor je een voldoende moet hebben. Als je dat niet hebt, mag je geen examen doen. 

Hoe vind je een onderwerp voor je profielwerkstuk?

Het vinden van een onderwerp is niet altijd makkelijk. Je PWS mag namelijk over a-l-l-e-s gaan… Denk daarom na over het volgende: 

  • Wat vind ik nou echt interessant?
  • Waar houd ik mij iedere dag mee bezig?
  • Wat zijn mijn hobby´s?
  • Wat voor een content bekijk ik op apps als Instagram, Youtube of Netflix? 

Als er een bepaald onderwerp is waar je veel mee bezig bent, kun je dat misschien gebruiken voor je PWS. Op basis daarvan kun je ook een groepje met andere leerlingen samenstellen. Het is natuurlijk belangrijk dat je met mensen samenwerkt die jouw onderwerp net zo interessant vinden als jij het zelf vindt. 

Tips voor je profielwerkstuk

  • Je moet erg veel tijd besteden aan je PWS. Daarom is het belangrijk om een onderwerp te kiezen dat je echt interessant vindt en waar je echt meer over wilt weten.
  • Werk samen met iemand die dezelfde interesses heeft Werk niet met iemand samen omdat hij of zij een goede vriend(in) van je is (tenzij jullie hetzelfde onderwerp leuk vinden). Uiteraard kun je wel samenwerken met vrienden, maar als vrienden moet je goed bedenken of je kan samenwerken. Bedenk of je je kunt concentreren als je samen werkt.
  • Maak zo snel mogelijk een duidelijk plan van aanpak. Ook al lijkt de deadline nog ver, voor je het weet is het al zover. Daarom is het belangrijk om een duidelijke planning te maken.
  • Zorg ervoor dat je goed contact hebt met je PWS-begeleider. Maak om de zoveel tijd een afspraak met je begeleider om te kijken wat jullie nog kunnen verbeteren, zodat jullie werkstuk alleen nog maar beter wordt.
  • Als je ook in de zomervakantie tijd hebt om eraan te werken, doe dat dan vooral. Zo erg is het niet om aan een leuk werkstuk te werken, toch? Dit scheelt je veel tijd in de schoolweken! 

Mijn ervaring

In april kregen wij onze eerste online meeting over het werkstuk. Het was een introductie van ongeveer een half uur. Hierin kregen we algemene informatie. Ik wist al snel met wie ik wilde samenwerken én wat het onderwerp zou worde. Helaas werkten we tot de zomervakantie weinig aan ons werkstuk. Ook in de zomervakantie hebben we er geen tijd aan besteed. Je snapt het misschien al: na de zomervakantie hadden we stress! Nu, in oktober, hebben we rond de 30 pagina´s geschreven. We hebben nog maar 3 weken tot de eerste deadline. Dit betekent dat we nog best veel moeten werken aan dit project, maar gelukkig hebben we al een goede basis.

Dus… zorg ervoor dat je op tijd begint met je PWS! Denk nu alvast na over een onderwerp, óók als het nog heel lang duurt voordat je aan je PWS moet beginnen. Succes!