1) Brave New World – Aldous Huxley
Deze sciencefiction roman uit 1932 beschrijft een toekomstige wereld die geheel beheerst wordt door technologie en rationalisme. Mensen worden bijvoorbeeld niet meer geboren maar worden uitgebroed in laboratoria. We volgen twee personen die niet in het perfecte plaatje passen en ervaren samen met hen hoe het is om in een maatschappij te leven waarin iedereen gelukkig en gezond is en waarin geen armoede en oorlog bestaat. Is dit leven wel zo perfect als het klinkt?
2) 1984 – George Orwell
Het jaar 1984 ligt al weer ver achter ons maar deze beroemde dystopische roman beschrijft een totalitaire maatschappij waar wij nog steeds niet graag in zouden leven. Er is geen privacy en geen ruimte voor individualiteit. Mensen worden continu in de gaten gehouden: Big Brother Is Watching You! Het blijft een onvoorstelbaar actueel boek dat je aan het denken zet over huidige ontwikkelingen op het gebied van privacy, veiligheid en totalitaire regimes. Een boek dat je gelezen moet hebben!
3) To Kill a Mockingbird – Harper Lee
Deze aangrijpende klassieker speelt in de jaren dertig in het zuiden van de VS, een tijd waarin van gelijke rechten nog geen sprake is. Het verhaal draait om een rechtszaak tegen een jonge zwarte man die verdacht wordt van een zedendelict. Je ziet de gebeurtenissen door de ogen van Scout Finch, de jonge dochter van de advocaat die de verdachte verdedigt. Een tijdloze roman waarin racisme, vooroordelen en onrecht centraal staan.
4) Fahrenheit 451 – Ray Bradbury
451 graden Fahrenheit is de temperatuur waarop boekpapier vlam vat en verbrandt. In dit sciencefiction verhaal uit 1953 zijn boeken verbannen en worden kritische gedachten onderdrukt. De hoofdpersoon is een brandweerman wiens taak het niet is branden te blussen maar juist om ze aan te steken, om boeken te verbranden. Wanneer hij begint te twijfelen en zich tegen de maatschappij keert neemt de spanning in het boek nog extra toe.
5) The Catcher in the Rye – Jerome David Salinger
Heb je zin om je helemaal in te leven in een hoofdpersonage van een boek? Sla dit boek dan zeker open! Hoofdpersoon Holden, een 16-jarige cynische en kritische puber, wordt van zijn dure kostschool getrapt en beslist om zijn ouders dit niet te vertellen. Hij slentert rond in New York op zoek naar… ja, naar wat eigenlijk? Naar een fijn leven misschien wel. Het boek is in de ik-vorm geschreven waardoor je de zoektocht van Holden van heel dichtbij meemaakt.
6) A Thousand Splendid Suns – Khaled Hosseini
Misschien is dit een beetje een verdrietig boek, maar het is echt práchtig geschreven. De schrijver krijgt het voor elkaar om je mee te slepen in de indrukwekkende (en bizarre) levens van twee Afghaanse vrouwen. Je kan zelfs een boos gevoel krijgen als je leest hoe een man de macht heeft over zijn vrouw en wat zij allemaal moet doorstaan. Een heel mooi en indrukwekkend boek om toe te voegen aan je lijst.
7) Klara and the Sun - Kazuo Ishiguro
In deze adembenemende roman van Nobelprijswinnaar Kazuo Ishiguro word je meegenomen naar een toekomstige wereld. Je volgt Klara, een robot die in de winkel te koop is als 'kunstmatige vriendin'. Als ze uitgekozen wordt door een kind lijkt haar bestaan voorgoed te veranderen. In welke opzichten is Klara typisch menselijk? Heeft ze gevoelens? Klara geeft je een blik op een veranderende wereld en laat je ervaren wat het betekent om écht van iemand te houden.
8) The Underground Railroad – Colson Whitehead
In deze historische roman besluit de jonge Cora de katoenplantage waar ze als slaaf werkt te ontvluchten en begint ze aan een barre tocht door de zuidelijke staten van de VS richting het vrije noorden. Ze maakt daarbij gebruik van de Ondergrondse Spoorweg. Tijdens haar vlucht wordt ze op de hielen gezeten door een slavenjager. Barack Obama noemde het boek ‘een overweldigende roman’. Dat het geen vrolijk boek is zal duidelijk zijn, maar het is beslist een aanrader.
9) The Hate U Give – Angie Thomas
Starr Carter, de zwarte hoofdpersoon van dit boek, woont in een armoedige zwarte buurt maar gaat naar een dure witte school. Als zij getuige is van de dood van haar jeugdvriend Khalil, die door de politie bij een verkeerscontrole neergeschoten wordt, wordt haar leven overhoop gehaald. Een ontroerend en hartverscheurend verhaal over de gevolgen van racisme waarin je als lezer enorm meeleeft met Starr.
10) Normal People – Sally Rooney
De jonge Ierse schrijfster Sally Rooney vertelt het verhaal van twee millennials die een relatie krijgen, maar niet vol voor elkaar durven te kiezen. Marianne is een buitenbeentje uit een welgestelde kille familie terwijl Connell, wiens moeder voor de familie van Marianne werkt als schoonmaakster, een populaire voetballer is. Een mooi eigentijds verhaal over twee jongeren die hun weg proberen te vinden richting volwassenheid.