Lezen voor de lijst: Engels (vmbo)

Heb jij alle boeken voor je boekenlijst Engels al uit? Of ben je nog op zoek naar leuke boekentips? Of je nou van spannende boeken houdt of liever een boek leest waar je lekker bij kan lachen... Je vindt vast wel een boek wat bij je past in onderstaande lijst, speciaal voor de leeslijst Engels vmbo! 

Ben je havo-leerling? Bekijk dan deze leestips.
Doe je vwo? Doe dan leesinspiratie op in dit artikelLezen voor de lijst Engels vmbo

1) The Perks of Being a Wallflower – Stephen Chbosky

Deze coming-of-age roman gaat over Charlie, een 15-jarige introverte jongen die door zijn verlegenheid bang is dat hij geen vrienden zal maken op zijn nieuwe high school. In dit herkenbare en ontroerende boek dat helemaal in briefvorm is geschreven leef je mee met Charlie, zijn uiteindelijke vrienden, zijn dates en lees je over zijn relatie met zijn familie. Een mooi boek met zowel verdrietige als opbeurende momenten en een verrassend einde.

2) The fault in our stars – John Green

Een heftig, maar prachtig verhaal. Dat vind je absoluut in dit boek. Hazel is 16 jaar en ze heeft kanker. Haar ouders zijn overbezorgd en willen dat ze naar een praatgroep gaat. Hazel vindt het verschrikkelijk, totdat ze Augustus leert kennen. Ze hebben direct een klik met elkaar en ze worden langzaam steeds verliefder. Helaas loopt het niet goed af. Als je het boek uit hebt, moet je zéker ook de film kijken. Met een doos tissues naast je. 

3) The boy in the striped pyjamas – John Boyne

Houd je van verhalen die gaan over de Tweede Wereldoorlog? Sla dit boek dan maar snel open. Het verhaal wordt verteld vanuit Bruno, een Duitse jongen van negen jaar. Hij gaat verhuizen en vlakbij zijn nieuwe huis staat een groot hek. Achter dat hek wonen jongens en mannen die allemaal een gestreepte pyjama dragen. Als lezer weet je precies waar dit over gaat, maar Bruno heeft geen idee. Dat maakt dit boek heel bijzonder!

4) The curious incident of the dog in the nighttime – Mark Haddon 

De hond van Christopher’s buurvrouw is vermoord. Wanneer Christopher daar achter komt, gaat hij op onderzoek uit om de dader te vinden. Tijdens zijn zoektocht komt hij er ook achter dat zijn vader hem niet altijd de waarheid verteld heeft. Je leeft in dit boek heel erg mee met de autistische Christopher. Hij legt op zijn eigen manier, met veel tekeningen en schema’s, de gebeurtenissen in het boek uit.

5) The Girl on the Train – Paula Hawkins

Rachel reist iedere dag met dezelfde trein van haar huis naar haar werk en kijkt in alle huizen naar binnen. Op een dag merkt ze dat één van de bewoonsters verdwenen is en gaat ze dit mysterie samen met de politie oplossen. Deze superspannende whodunit, geschreven vanuit drie verschillende perspectieven, is een ‘must’ voor iedereen die van thrillers houdt.

6) The circle – Dave Eggers

Houd jij ook zo van lekker scrollen en swipen op Instagram? Kent het internet geen geheimen voor jou? Nou… dat dénk je misschien. In dit verhaal volg je Mae Holland. Ze gaat werken bij het machtigste internetbedrijf van de wereld: The Circle. Of dat nou zo’n goede keuze van haar was… In dit boek laat de schrijver je de andere (minder leuke) kant van het internet zien. Benieuwd? Lees dit boek!

7) The Rosie project – Graeme Simsion 

Een boek om lekker bij te lachen mag natuurlijk niet ontbreken op dit lijstje! Je volgt het leven door de ogen van de autistische Don Tillman. Hij is super slim, kan lekker koken en is op zoek naar een vrouw. Hij hoopt met zijn zelfgemaakte vragenlijst (van zestien pagina’s) de ware te vinden. Hij ontmoet Rosie en vindt haar absoluut geen perfecte echtgenoot. Toch groeien de twee personages steen meer naar elkaar toe. Heb je zin in nog meer boeken uit deze serie? Lees dan ook The Rosie effect en The Rosie result.

8) Billy Elliot – Melvin Burgess

Wat nou als ballet je passie is, maar je van je vader alleen maar mag boksen? Het overkomt Billy Elliot. Zijn vader is woest wanneer hij erachter komt dat Billy het boks-geld gebruikt voor balletlessen. Hij verbiedt hem om ooit nog te dansen. Totdat… ja, dat moet je zelf maar lezen. Het boek is ontroerend, grappig en liefdevol tegelijk. Houd je niet van ballet? Ook dán is dit boek een goede om toe te voegen aan je leeslijst.

9) The Hunger Games – Suzanne Collins 

Hoe zou het zijn om te leven in een land waar een dictator alles bepaalt? In de boeken uit de serie van The Hunger Games (drie boeken in totaal) lees je hoe dit eraan toegaat. Eén keer per jaar vinden er in Panem de hongerspelen plaats. Uit ieder district reizen één jongen en één meisje naar de grote openluchtarena aan een heftige afvalwedstrijd. We volgen in het boek Katniss en Peeta. Ze weten allebei dat alleen de winnaar levend uit de arena terug zal keren… Tip: begin bij boek 1 en lees daarna ook lekker de andere twee delen!

10) Harry Potter – J.K. Rowling

Zo ongeveer iedereen in de wereld kent hem: the boy who lived, Harry Potter. Houd je van magie? Spring dan maar een gat in de lucht, want er zijn zeven boeken in deze serie! Begin bij boek 1 ‘The philosopher’s stone’ en laat je meesleuren in een wereld vol spreuken, rare wezens en enge tovenaars. De schrijfster schrijft alle boeken heel beeldend, waardoor het lijkt alsof je tussen Harry en zijn vrienden meeloopt in het verhaal. Alle boeken gelezen? Er zijn ook nog eens 8 (!) films gemaakt over Harry Potter!